Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Θωρακίζεται ο Οδοντωτός με αντιπλημμυρικά έργα, μετεωρολογικούς σταθμούς και οπτική ίνα



Mε αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανάταξης της γραμμής του Προαστιακού της Πάτρας, στο τμήμα από τον κεντρικό σταθμό της Τριών Συμμάχων έως τη Γούναρη και την επανέναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού στον νότιο κλάδο, η κα Αλεξοπούλου συνοδευόμενη από τον γεν. γραμματέα του Υπουργείου, Ιωάννη Ξιφαρά, τον νέο πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Παναγιώτη Τερεζάκη, βρέθηκαν στην Πάτρα πραγματοποιώντας αυτοψία στο έργο, αλλά και στη συνέχεια συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη.

kalavrytanews.com

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε τη χθεσινή μεγάλη μέρα για τον Προαστιακό, λέγοντας πως «μετά από πολλά χρόνια έγιναν τόσο σημαντικά έργα ανάταξης της γραμμής, στο πλαίσιο εργολαβίας ύψους 1,1 εκατ. ευρώ η οποία έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα μέσα του 2025. Ωστόσο σε συνεργασία με την νέα ηγεσία του ΟΣΕ αποφασίστηκε να γίνει συμπληρωματική σύμβαση προκειμένου να επεκταθούν οι εργασίες με σκοπό να αντιμετωπιστούν προβλήματα βραδυπορίας.

Θωρακίζεται ο Οδοντωτός

Όσον αφορά στη λειτουργία του Οδοντωτού ο οποίος «πληγώθηκε» τον περασμένο χειμώνα από κατολισθητικά φαινόμενα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, δήλωσε πως «ο Οδοντωτός υπέστη τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών στο φαράγγι του 2023, αλλά και παλαιότερα του 2007. Μπορεί για τις καταπτώσεις στη γραμμή να μην είναι υπόλογος ο σιδηρόδρομος αλλά δυστυχώς υφίσταται τις συνέπειες. Προχωρήσαμε ε τρεις διαδοχικούς καθαρισμούς- απόφραξη της γραμμής, ενώ πλέον παρακολουθούμε την κυκλοφορία κι όχι μόνο. Εγκαταστάθηκαν και σύντομα θα λειτουργήσουν τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί σε Νιάματα, Μ. Σπήλαιο και Καλάβρυτα για να έχουμε άμεση ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ τοποθετούνται και σεισμογράφοι, καθώς όπως γνωρίζετε η περιοχή είναι επιρρεπής σε σεισμικές δονήσεις. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί οπτική ίνα από το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα, επιτρέποντάς μας να έχουμε απευθείας εικόνα των δρομολογίων, ενώ αναβαθμίζουμε και τις ραδιοεπικοινωνίες στο φαράγγι για άμεση επικοινωνία των συρμών με τα κέντρα, που ήδη έχουν εφοδιαστεί και με δορυφορικά τηλέφωνα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης τόνισε πως το «νέο Δ.Σ. του ΟΣΕ έχει σηκώσει μανίκια και προχωρά στα αναγκαία έργα για την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Σύντομα θα έχουμε καλά νέα για το σύνολο του ταξιδιωτικού και τουριστικού σιδηροδρόμου».

sidirodromikanea.blogspot.com