Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Η εμπορευματική σιδηροδρομική υπηρεσία Κίνας-Ευρώπης διασχίζει ηπείρους και γράφει ιστορία




Ταξιδεύοντας, πρωτοποριακό μονοπάτι που χάραξε ο δρόμος του μεταξιού, το «ατσάλινο καραβάνι» καταγράφει σημαντικό ορόσημο

Η εμπορευματική σιδηροδρομική υπηρεσία Κίνας-Ευρώπης πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στις 25 Μαΐου ολοκληρώνοντας το 90.000ο ταξίδι της — ένα εξαιρετικό επίτευγμα που υπογραμμίζει την επιτυχία της Πρωτοβουλίας Belt and Road και τις βαθιές ρίζες της στην ιστορία.

ecns.cn

Η υπηρεσία, η οποία διευκολύνει τη διακίνηση αγαθών μεταξύ της Κίνας και των ευρωπαϊκών εθνών, ενίσχυσε επίσης τη συνδεσιμότητα των υποδομών, βελτίωσε τη μεταφορά φορτίου και εμπλούτισε τα κανάλια εμπορίου και επικοινωνίας.

Από τότε που ξεκίνησε το 2011, η υπηρεσία έχει μεταφέρει περισσότερα από 8,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν αγαθά αξίας άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον όμιλο China State Railway Group, τον φορέα εκμετάλλευσης της υπηρεσίας.

Η εμπορευματική αμαξοστοιχία Κίνας-Ευρώπης, που συχνά αναφέρεται ως «χαλυβένιο καραβάνι καμήλας», έχει κάνει αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα μέσα σε μόλις 13 χρόνια.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το πρώτο καραβάνι με καμήλες που ταξίδεψε από την Κίνα στην Ευρώπη - και με επικεφαλής τον Κινέζο αυτοκρατορικό απεσταλμένο Zhang Qian - χρειάστηκε 13 χρόνια για να πραγματοποιήσει αυτό το μοναδικό, ιστορικό ταξίδι.

Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, ο Zhang Qian αναχώρησε για την αποστολή του από την Chang'an, τώρα Xi'an στην επαρχία Shaanxi της βορειοδυτικής Κίνας. Ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά, διασχίζοντας τη σημερινή αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur και διάφορα έθνη στην Κεντρική Ασία. Αυτή η αποστολή έθεσε τα θεμέλια για τον Δρόμο του Μεταξιού, προαναγγέλλοντας την αυγή των δεσμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η πρώτη αποστολή του Zhang του κέρδισε ευρεία αναγνώριση ως εθνικός ήρωας και πρωτοπόρος του Δρόμου του Μεταξιού.

Πολλοί έμποροι, ταξιδιώτες και τα καραβάνια τους με καμήλες ακολούθησαν στη συνέχεια τα βήματά του, διευκολύνοντας τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην προώθηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Εμπνευσμένη από το ιστορικό ταξίδι του Zhang Qian και τη μνημειώδη επιτυχία του Δρόμου του Μεταξιού, η Κίνα πρότεινε την Πρωτοβουλία Belt and Road το 2013 — μια σύγχρονη επανάληψη του Δρόμου του Μεταξιού με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τα τελευταία 11 χρόνια, αυτή η πρωτοβουλία έχει λάβει ευρεία αποδοχή και έχει αποδείξει τη σημασία και την αποτελεσματικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένα από τα εξέχοντα επιτεύγματα που υπογραμμίζουν την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η υπηρεσία εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης.

sidirodromikanea.blogspot.com