Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο δημόσιο: Ακυρα τα… ραβασάκια για επιστροφές μισθών



Ακυρώνονται οι καταλογισμοί με ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκαν από υπηρεσίες του Δημοσίου σε συνταξιούχους που συνέχισαν να απασχολούνται με τον ίδιο μισθό στο Δημόσιο, ενώ κατά την ερμηνεία του Γενικού Λογιστηρίου θα έπρεπε να επιστρέψουν στον εισαγωγικό μισθό.

Κώστας Κατίκος
eleftherostypos.gr


Το θέμα της ακύρωσης των προστίμων μέσω επικείμενης νομοθετικής διάταξης είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του μόλις πριν μία εβδομάδα ο «Ελεύθερος Τύπος» (5/6/2024) και επιβεβαιώθηκε πλήρως με την κατάθεση της σχετικής διάταξης χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδοποιητήρια

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν πριν λίγους μήνες το Γενικό Λογιστήριο άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια σε συνταξιούχους που απασχολούνταν στο Δημόσιο, ζητώντας τους να επιστρέψουν μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, από τη στιγμή που επαναπροσλήφθηκαν με το καθεστώς του απασχολούμενου συνταξιούχου θα έπρεπε να αμείβονται με τον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου και όχι με το μισθό που είχαν πριν τη συνταξιοδότησή τους, που ήταν κατά πολύ υψηλότερος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά επιστροφών προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά σε γυναίκα συνταξιούχο που συνταξιοδοτήθηκε και επαναπροσλήφθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή τής ζητήθηκε να επιστρέψει περίπου 70.000 ευρώ!

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι έχουν πρωτίστως ευθύνη οι δημόσιες υπηρεσίες, έλυσε το πρόβλημα σπάζοντας τον γόρδιο δεσμό, καθώς με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των Ι.Χ., αφενός ακυρώνονται τα ειδοποιητήρια και αφετέρου στο εξής οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο Δημόσιο θα αμείβονται με τις αποδοχές που είχαν πριν συνταξιοδοτηθούν και όχι με τον εισαγωγικό μισθό που διατεινόταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Η… λύση

Η διάταξη αναφέρει τα εξής: «Στο άρθρο 11 του Ν. 4354/2015 (A΄ 176) περί χρόνου και τρόπου μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων, προστίθεται παρ. 5, που προβλέπει ότι ειδικά οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

Ποσά διαφορών μισθολογικών απολαβών που έχουν καταβληθεί σε υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπάγονται στο άρθρο 7 του Ν. 4354/2015, εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους, δεν καταλογίζονται και, αν έχουν ήδη καταλογισθεί, δεν αναζητούνται».

sidirodromikanea.blogspot.com