Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ ΣΤΟ Σ.Σ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Γράφει ο Δημήτριος Κούγκας.

Την Κυριακή 26/05/2024 στο Σ.Σ Αλεξάνδρειας έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο Μακεδονομάχων Σταθμαρχών Παρίση Μ. Παρίση και Ρένου Ι. Παρασκάκη. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συνταξιούχου σιδηροδρομικού Δημητρίου Ν. Κούγκα με εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά.

Κατόπιν αίτησης προς τον ΟΣΕ για διάθεση χώρου στο κηπάριο του Σ.Σ προς την πόλη της Αλεξάνδρειας, για την τοποθέτηση των δύο προτομών και κατόπιν έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ξεκίνησε η διαδικασία.



Σε επικοινωνία με τον εγγονό του Παρίση Μ. Παρίση ο οποίος έχει και το ίδιο όνομα, έγινε χορηγός της κατασκευής και της τοποθέτησης των δύο προτομών. Η υπόλοιπη διαδικασία ξεκίνησε με προσωπική εργασία του Δημητρίου Ν. Κούγκα και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και επαγγελματιών της πόλης (για χορηγία υλικών), καθώς και του Δήμου Αλεξάνδρειας (διάθεση τεχνιτών και υπαλλήλων καθαριότητας), έγινε η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός (βαφή) της οπίσθιας όψης του σταθμού και του χώρου του προκηπίου. Στη συνέχεια με χορηγίες επαγγελματιών της πόλης και του ιδίου, έγιναν οι εργασίες κατασκευής του βάθρου, μεταλλικής κατασκευής στηλών και μαρμάρινης επένδυσης, καθώς και του χώρου μπροστά από τις προτομές.


Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν όλα τα εγγόνια του αείμνηστου Παρίση Μ. Παρίση και ο εγγονός του Ρένου Ι. Παρασκάκη, ο Δήμαρχος της πόλης με μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων, συμβούλων και στελεχών, σταθμάρχες και κλειδούχοι οι οποίοι υπηρέτησαν στο σταθμό, και πλήθος κόσμου που παρέμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το Δήμαρχο της πόλης, τα δύο εγγόνια των Μακεδονομάχων Σταθμαρχών και τον Δημήτριο Ν. Κούγκα.


Για το ιστορικό της συμβολής του Σταθμού στον Μακεδονικού Αγώνα και τη δράση των Μακεδονομάχων Σταθμαρχών μίλησε ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός Δημήτριος Ν. Κούγκας, ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου (Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΔΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 1892-2011, Ταξιδεύοντας στις ράγες της Ιστορίας, Αλεξάνδρεια Δεκέμβριος 2022, Δημήτριος Ν. Κούγκας-Δημήτριος Θ. Μπέλος).


Για την οργάνωση της εκδήλωσης υπήρξε αμέριστη συμπαράσταση της δημοσιογράφου κ. Έφης Καραγιάννη, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση. Στη συνέχεια ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση, από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιερατικό Επίτροπο π. Διονύσιο Ανθόπουλο, γιο του συνταξιούχου σταθμάρχη Ιωάννη Ανθόπουλου.

Την εκδήλωση κάλυψαν άρτια με την παρουσία τους όλα τα ΜΜΕ της περιοχής (ηλεκτρονικά, έντυπα και ραδιοφώνου).


Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης πρότεινε την τελευταία Κυριακή του Μαϊου κάθε έτους να πραγματοποιείται μόνιμη εκδήλωση προς τιμή των δύο Μακεδονομάχων Σταθμαρχών, καθώς και όλων των Μακεδονομάχων του Ρουμλουκιού.


Ήδη ο χώρος αυτός έγινε τοπόσημο της πόλης μας.

Δυστυχώς από την εκδήλωση έλαμψαν δια της απουσίας τους και τα δύο σωματεία συνταξιούχων σιδηροδρομικών, οι φίλοι σιδηροδρόμων Θεσ/νίκης, καθώς και εκπρόσωποι των υπηρεσιών του ΟΣΕ (οι προσκλήσεις είχαν αποσταλεί εγκαίρως) και σχολιάστηκε αρνητικά από τους παρευρισκόμενους.

sidirodromikanea.blogspot.com