Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Τέμπη: Αποκαλυπτική η έκθεση εμπειρογνωμόνων - Ποια είναι τα νέα στοιχεία

Όσα αναφέρει η επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα και Τεχνικού Συμβούλου οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη

Σε πορίσματα-«φωτιά» κατέληξε η τελική έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

flash.gr

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για μία έκθεση 75 σελίδων στην οποία οι εμπειρογνώμονες καταθέτουν 30 νέα στοιχεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν 57 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους νεαρά άτομα, έχασαν τη ζωή τους.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι πριν τη σύγκρουση υπήρξε εκτροχιασμός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας είδε το επιβατικό τρένο μέσα από το τούνελ και σε μια απέλπιδα κίνηση να αποφύγει το μοιραίο, προσπάθησε να εκτροχιάσει το συρμό προς τα αριστερά πατώντας απότομα φρένο, ώστε να αποφύγει τη μεγάλη ισχύ της μετωπικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπήρχε σύγκρουση των δύο μηχανών των τρένων, κάτι που αποδεικνύεται από τη στρέβλωση των γραμμών ανόδου, γι' αυτό και σταμάτησε το καταγραφικό νωρίτερα.

Η επιλογή που φαίνεται να έκαναν οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Σπύρος Βούλγαρης και Δημήτρης Μασσαλής, «ελαχιστοποίησε τις συνέπειες της σύγκρουσης και σίγουρα αποφεύχθηκαν περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, από το απότομο φρενάρισμα έφυγαν λαμαρίνες που δεν είχαν δεθεί καλά στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας με αποτέλεσμα να εμβολίσουν, σε πολλά σημεία, το επιβατικό τρένο, γεγονός που επιβάρυνε τις συνέπειες του δυστυχήματος.

Σημειώνεται ότι αίσθηση προκαλεί το στοιχείο πως 16 άτομα εκ των 57 συνολικά θυμάτων, κάηκαν εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύεται η μεταφορά 12 – 15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.

sidirodromikanea.blogspot.com