Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ: Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος απολογιών ΕΡΓΟΣΕ-Hellenic Train

– Στον «πάγο» οι επόμενες διώξεις μέχρι την παράδοση του πορίσματος του Χημικού για τη φωτιά


Ολοκληρώθηκαν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή κλείνοντας έτσι και αυτό το κεφάλαιο στην υπόθεση της διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών. Μαζί τους απολογήθηκαν και δύο στελέχη της Hellenic Train με τον συνολικό αριθμό των απολογιών μέσα σε περίπου ένα μήνα να φτάνει τις 18.

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα
larissanet.gr

Συγκεκριμένα απολογήθηκαν 16 στελέχη της Hellenic Train οι οποίοι κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Η δίωξη τους αφορά την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης τα οποία το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη δεν ήταν ενεργοποιημένα και θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύγκρουσης. Θυμίζουμε πως η αρχική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 με ορίζοντα υλοποίησης τους 24 μήνες. Τελικά λόγω των πολλών παρατάσεων η εγκατάσταση των συστημάτων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας και στην περιοχή ελέγχου του, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023, έξι μήνες μετά το δυστύχημα.

Το έτος 2016, τη χρονιά δηλαδή που θα έπρεπε να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση, θεωρείται το σημείο μηδέν για την δικαστική έρευνα καθώς οποιαδήποτε έρευνα πριν από αυτό το έτος “σπάει” τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ γεγονότος και σύγκρουσης με αποτέλεσμα να εξασθενεί και το κατηγορητήριο.

Την περασμένη εβδομάδα απολογήθηκαν και τα δύο στελέχη της Hellenic Train, ο Ιταλός πρώην διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού και ο ομοεθνής αρμόδιος για θέματα ασφαλείας. Η δίωξη τους έχει να κάνει με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνίας GSMR-R στις αμαξοστοιχίες και κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Και οι 18 μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για ορισμένους εξ αυτών.

Έτσι ένα χρόνο και ένα μήνα από τη μέρα που ο εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης ανέλαβε το στάδιο της ανάκρισης έχουν απολογηθεί ενώπιον του 32 άτομα (ο σταθμάρχης απολογήθηκε στην τακτική ανακρίτρια και παραμένει προφυλακισμένος μέχρι σήμερα).

Η ανάκριση ωστόσο δεν ολοκληρώνεται εδώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο του εφέτη ανακριτή είναι και στελέχη της ΡΑΣ και του υπουργείου Μεταφορών. Όμως η οποιαδήποτε άσκηση ποινικής δίωξης μπαίνει στον “πάγο” καθώς εκκρεμεί το πόρισμα του χημικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη φωτιά.

Η φωτιά και το μπάζωμα

Τον Μάρτιο ο εφέτης ανακριτής έδωσε εντολή σε καθηγητή, χημικό, από τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να ερευνήσει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Συγκεκριμένα ο χημικός καλείται με τα στοιχεία της δικογραφίας στα οποία έχει πρόσβαση να απαντήσει αν δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους σχετικά με την καύση των ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών των αμαξοστοιχιών ενώ ερωτάται σχετικά και με το μανιτάρι φωτιάς που δημιουργήθηκε μετά την σύγκρουση.

Το πόρισμα του είναι καθοριστικό για τη συνέχεια της ανακριτικής διαδικασίας καθώς σε περίπτωση που τα συμπερασματα είναι αντίθετα με αυτά του Γενικού Χημείου του Κράτους τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να καταθέσουν ξανά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Έτσι η άσκηση νέων διώξεων εκτιμάται ότι θα γίνει αφού παραδοθεί το πόρισμα του χημικού μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και το θέμα του μπαζώματος του χώρου στα Τέμπη λίγες μέρες μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και στο οποίο σημαντικό ρόλο θα παίξει η κατάθεσή του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος.

sidirodromikanea.blogspot.com