Σοκ προκαλούν οι επιπτώσεις της τραγωδίας των Τεμπών στην επιβατική κίνηση των τρένων. Μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων κλονίστηκε σε μέγιστο βαθμό και δυστυχώς, έναν χρόνο μετά, παραμένει κλονισμένη καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για τη βελτίωση της ασφάλειας.
Των Χάρη Φλουδόπουλου
και Ματίνας Χαρκοφτάκη
Capital.gr
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr που βασίζεται σε συνδικαλιστικές πηγές με άμεση γνώση των στοιχείων της Hellenic Train, η επιβατική κίνηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο έχει μειωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 50% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα η συμπεριφορά των επιβατών καταδεικνύει το αίσθημα ανασφάλειας που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ όσων συνεχίζουν ακόμη να χρησιμοποιούν τα τρένα για τις μετακινήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι δύο συρμοί των τρένων μετά το δυστύχημα παραμένουν άδειοι ή με ελάχιστο κόσμο, με τους επιβάτες να προτιμούν την ασφάλεια των τελευταίων συρμών.
Τώρα ως προς την επιβατική κίνηση, υπογραμμίζεται ότι μετά το δυστύχημα των Τεμπών σημειώθηκε πολύ μεγάλη πτώση του επιβατικού κοινού που άγγιξε ακόμη και το 80% το πρώτο διάστημα μετά το Φεβρουάριο του 2023. Ακολούθως όταν αποκαταστάθηκε η γραμμή μετά το δυστύχημα, υπήρξε μια μερική αποκατάσταση της επιβατικής κίνησης στο 65% που όμως στη συνέχεια μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ και τα προβλήματα που προέκυψαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο επιδεινώθηκε εκ νέου. Τότε να θυμίσουμε ότι το δίκτυο κόπηκε στα δύο και η γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης λειτουργούσε μέχρι το Λιανοκλάδι, με τους επιβάτες να μετακινούνται από εκεί με λεωφορεία προκειμένου στη συνέχεια να επιβιβαστούν εκ νέου στο τρένο από τη Λάρισα για Θεσσαλονίκη, σε μία διαδρομή που διαρκούσε 6,5 ώρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε η μονή γραμμή Λιανοκλάδι - Λάρισα χωρίς ωστόσο η επιβατική κίνηση να υπερβεί το 50% σε σχέση με τα προ του δυστυχήματος των Τεμπών επίπεδα. Το -50% στην κίνηση συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και σήμερα, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της ανησυχίας που επικράτησε με αφορμή το δυστύχημα, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης αίσθησης που επικρατεί ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση της ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
"Δεν βλέπουμε τα τρένα γεμάτα όπως παλιότερα, υπάρχουν προβλήματα με το τροχαίο υλικό και βλάβες που προβληματίζουν το κοινό, οπότε είναι λογικό ο κόσμος να παραμένει επιφυλακτικός" τονίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ που εργάζεται στη Hellenic Train Νίκος Κιουτσούκης.
Πράγματι είναι σαφές ότι σε επίπεδο εκσυγχρονισμού και υποδομών ο ελληνικός σιδηρόδρομος συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πίσω, χωρίς η τραγωδία των Τεμπών να έχει αλλάξει κάτι. "Τέθηκε ο στόχος για ταχύτητα 200 χιλιομέτρων και 30 χρόνια μετά ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να μην έχουμε ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, τις διαδικασίες για τα έργα και τις κατατμήσεις που γίνονται για να εξυπηρετηθούν εργολαβικά συμφέροντα" υπογραμμίζει ο κ. Κιουτσούκης.
15 παρεμβάσεις αλλά τα προβλήματα παραμένουν
Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters διαπιστώνει ότι "ελάχιστα έχουν γίνει για να βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια των τρένων, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι ελλείψεις του συστήματος συνέβαλλαν στην πρόκληση του δυστυχήματος".
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 15 παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.
Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνεται η παράδοση το Σεπτέμβριο του 2023 της Σύμβαση 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, η παράδοση της σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών επί της γραμμής, η υπογραφή της σύμβασης ΓΑΙΟΣΕ – Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργία του ECTS επί συρμών, η λήψη μέτρων αποκατάστασης εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ.
Επίσης όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 300 καμερών συνεχούς παρακολούθησης των συρμών, ενισχύθηκε οικονομικά ο ΟΣΕ με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των έργων συντήρησης, ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ, προχωρά η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel κλπ.
Εντελώς αντίθετη εικόνα πάντως δίνει η πρόσφατη έρευνα του Reuters, η οποία εκθέτει την κυβέρνηση καθώς όπως αποκάλυψε:
·Τα συστήματα τηλεχειρισμού και επικοινωνίας των τρένων, υποχρεωτικά βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθούν να μην λειτουργούν
·Ο αριθμός του προσωπικού των σιδηροδρόμων μειώθηκε μετά τη συντριβή και όσοι έχουν απομείνει περιμένουν ακόμα νέα εκπαίδευση.
·Δε λειτουργούν ακόμα τα συστήματα που αν υπήρχαν θα είχε αποφευχθεί η σύγκρουση: δηλαδή το ETCS το οποίο μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως την ταχύτητα ενός τρένου και το σύστημα φρένων, και το GSM-R, ένα ασύρματο δίκτυο που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ σταθμαρχών, μηχανοδηγών και των ελεγκτών κυκλοφορίας
·Ειδικότερα το GSM-R δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένο σε όλα τα τρένα ενώ το ETCS έχει εγκατασταθεί σε σιδηροδρομικές γραμμές, μετά από εννέα χρόνια καθυστέρηση, αλλά δεν είναι λειτουργικό καθώς δεν έχει προστεθεί στα τρένα εν αναμονή της πιστοποίησης
·Ελάχιστα έχουν γίνει για να βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια των τρένων
·Η έλλειψη μεταρρύθμισης της κατακερματισμένης διαχείρισης των σιδηροδρόμων της Ελλάδας έχει επιβραδύνει την πρόοδο
Είναι σαφές δηλαδή ότι ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα η απαξίωση του σιδηρόδρομου, όπως αυτή φαίνεται από την καταρράκωση της επιβατικής κίνησης, συνεχίζεται.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Capital.gr απευθύνθηκε επανειλημμένα στην Hellenic Train ζητώντας επίσημα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο σιδηρόδρομο πριν και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς όμως ανταπόκριση. Τα μόνα στοιχεία που έλαβε το Capital.gr είναι από το υπουργείο Μεταφορών και δείχνουν μια αύξηση της επιβατικής κίνησης 12% το 7ήμερο 19/3 με 25/3 του 2024 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 7ήμερο. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που περιελάμβανε τις αργίες Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου όπου συνήθως αυξάνονται οι μετακινήσεις εκδρομέων…
sidirodromikanea.blogspot.com