Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Πόρισμα εξεταστικής για τα Τέμπη: Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης με αντιπολίτευση και το επίμαχο άρθρο 86



Χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους λόγους και τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

 eleftherostypos.gr

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας μίλησαν για τα σοβαρά λάθη που έγιναν από τον ανθρώπινο παράγοντα και οδήγησαν σε σύγκρουση τις αμαξοστοιχίες, ενώ επιτέθηκαν στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσης του πόνου των συγγενών.

«Να μπει τέλος στο λαϊκίστικο μεροκάματο της εκμετάλλευσης του πόνου των συγγενών και φίλων των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών» κάλεσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση στα Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

«Οποιος συμφωνεί με εμάς λέτε ότι συγκαλύπτει. Για να μην έχουμε συγκαλύψει έπρεπε εκ των προτέρων να έχουμε καταλήξει στην ενοχή. Συνεπώς, γιατί να μην ισχυριστώ και εγώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας τη στάση της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βορίδης ανέδειξε την οξύμωρη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «από τη μια καταλογίζετε ποινικές ευθύνες σε υπουργούς, μιλάτε για απόπειρα συγκάλυψης, αλλά την ίδια ώρα αποφεύγετε να καταθέσετε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Γιατί, για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει θα έπρεπε να μας πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετε και να τα καταλογίσετε σε συγκεκριμένα πρόσωπα και αυτή την ευθύνη δεν τη θέλετε»! Ο Βορίδης, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο του είπε σκωπτικά πως «κατάλαβα την εδραία πεποίθησή σας ότι έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί δεν καταθέσατε πρόταση Προανακριτικής. Από τη μια είστε διαπρύσιους κήρυκας εναντίον μας γιατί δεν καταλογίζουμε ποινικά αδικήματα και από την άλλη δεν καταθέτετε πρόταση»!

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους εν όψει των ευρωεκλογών»! Καταλόγισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι επέρχονται «σε σωρεία ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιών. Δημιουργούν εντυπώσεις και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο ακολουθώντας πιστά τη ρητορική του λαϊκισμού στο βωμό της ψηφοθηρίας». Εγκάλεσε τα κόμματα της μειοψηφίας ότι διαβάζουν για να δημιουργούν εντυπώσεις μόνο τη μια ευθύνη που αφορά τα ανθρώπινα λάθη που καταλογίζονται στο πόρισμα της Ν.Δ. και αποσιωπούν όλα τα υπόλοιπα που με σαφήνεια καταγράφονται σε αυτό. Ξεκαθάρισε πως η απόδοση της Δικαιοσύνης είναι το παν και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή».

Επισήμανε την υπερπήδηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του αναρωτώμενος πώς είναι δυνατόν να λέγεται ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για παραλείψεις, αλλά δεν προέρχονται εξ αιτίας των καθηκόντων του υπουργού που έχει! Ρώτησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εμφανίζεται να είναι υπέρμαχος της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αυτό δεν το έπραξε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος επί της δικής του διακυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «στηρίξαμε την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ και συγκροτήθηκε η Εξεταστική. Κλήθηκαν μάρτυρες, ήρθαν έγγραφα και στο πόρισμά μας καταγράφονται όλα σε 720 σελίδες. Αν αυτό που κάναμε εμείς είναι συγκάλυψη, τι είναι αυτό που κάνατε εσείς, που δεν καταθέσατε πόρισμα; Μήπως δεν καταθέσατε γιατί δεν έχετε στοιχεία;».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, ανέφερε ότι «η απάντηση στις 57 οικογένειες δεν είναι το μίσος που επιχειρεί η Αντιπολίτευση, αλλά η δομική μεταρρύθμιση σε όσα μας πονάνε». Ζήτησε να σταματήσει «ο πολιτικός χουλιγκανισμός και το εμπόριο του πόνου» σημειώνοντας πως δυστυχώς «κάποιοι είδαν την υπόθεση των Τεμπών ως μία ρεβάνς. Το είδαν ως ένα “come back” του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτησε ποινική διεύρυνση χωρίς προανακριτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών, χωρίς όμως τη μετατροπή της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική Επιτροπή!

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελος υπερβαίνοντας τα όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον ΚτΒ για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών είπε πως εμείς θέλουμε «να δοθεί η δυνατότητα με απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής τα αδικήματα που τελέστηκαν διά παραλείψεως να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη, χωρίς τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών»! Παρ’ όλο που όπως πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι είναι επαρκή τα στοιχεία που υπάρχουν κατά των τριών υπουργών της Κυβέρνησης»!

Εξεταστική-παρωδία είδε ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη μετατροπή της Εξεταστικής σε Προανακριτική Επιτροπή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, υποστηρίζοντας ότι η «πλειοψηφία απέρριψε αυτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή». Μίλησε για «εξεταστική παρωδία» και για προσπάθεια «συγκάλυψης» από την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «αγέλη εξουσίας». Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε το τρένο από το πιο ασφαλές, πράσινο και φθηνό μέσο μεταφοράς στο πιο επικίνδυνο»

Απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για «καθεστωτική νοοτροπία, καθώς θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να την ακουμπήσει και θα επιβάλει ό,τι θέλει. Εδώ όμως μιλάμε για πλήγμα στην καρδιά του ελληνικού λαού», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Είστε αλλεργικοί σε κάθε είδους κριτική. Δεν έχετε ηθικό πλεονέκτημα. Μια είναι η προτεραιότητά σας. Να στήνετε παραμάγαζα πελατειακά. Ρουσφετομάγαζα. Αυτή η νοοτροπία να στήνετε στον κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα ήταν που δεν επέτρεψε να γίνει τηλεδιοίκηση. Βλέπετε το κράτος ως λάφυρο».

Κουτσούμπας: Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί

«Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας πως «δεν είχαμε καμία αυταπάτη» για την τύχη που θα είχε και αυτή η Εξεταστική Επιτροπή όπως και όλες οι προηγούμενες «παρά τα μεγάλα λόγια για άπλετο φως». Υποστήριξε πως η Εξεταστική «συνέβαλε και βοήθησε τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα και μάρτυρες» ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που «λοιδόρησαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ» για την σύσταση της Εξεταστικής ότι «το έγκλημα των Τεμπών θα είχε θαφτεί χωρίς αυτή την Επιτροπή» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν κατάθεσε καν πόρισμα γιατί όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν σοβαρές ευθύνες για το συμβάν και θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους».

Τι είπαν Βελόπουλος και Κωνσταντοπούλου

Την κατηγορία του ηθικού αυτουργού του εγκλήματος των Τεμπών στον πρωθυπουργό απέδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Απέδωσε προσπάθεια συγκάλυψης στην Κυβέρνηση, επειδή όπως είπε υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Ζήτησε την άρση της ασυλίας όλων των πολιτικών προσώπων, γενικών γραμματέων, υπηρεσιακών παραγόντων, της Hellenic Train, ώστε να μπουν όλοι οι υπεύθυνοι στη φυλακή!

Ποινικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κάλεσε να προσέλθει στην Ολομέλεια για να απολογηθεί… Επιτέθηκε στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο ως τον αρχιτέκτονα του υποβάθρου της συγκάλυψης του κυβερνητικού εγκλήματος των Τεμπών. Είδε «διπλές» ευθύνες στον υπουργό Επικρατείας όχι μόνο επειδή όπως είπε με «στρεψοδικίες» υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά επειδή το 2011 διετέλεσε και αυτός για έξι μήνες υπουργός Μεταφορών και Δικτύων!

Ποινικές ευθύνες «βλέπει» και ο Χαρίτσης

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη του δυστυχήματος και απευθύνθηκε προς το σώμα λέγοντας: «Ποιο είναι το καθήκον μας; Να συστήσουμε Προανακριτική Επιτροπή. Και να διερευνήσουμε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Τι λέει η Βουλή για το άρθρο 86

η Βουλή εμφανίζεται προβληματισμένη και με το αίτημα των δικηγόρων των θυμάτων των Τεμπών, να αναγνωρίσει πως το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και κατ’ επέκταση του Συντάγματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και η υπόθεση συνολικά θα πρέπει να παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη. Επ’ αυτού, η Βουλή, επισημαίνει πως η ίδια η Ευρωπαία Εισαγγελέας όταν έστειλε τον Νοέμβρη του 2023 την δικογραφία για την 717 στην Βουλή επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα της Βουλής.

sidirodromikanea.blogspot.com