Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Tα πιο φονικά δυστυχήματα με τρένα στην Ευρώπη και οι ομοιότητες με τα Τέμπη

Με αφορμή ερώτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αν υπήρχαν σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ευρώπη, παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα.
Η φονική σύγκρουση τρένων του 2016 στην Ιταλία (Φωτογραφία: Associated Press)

Δυστυχώς, πολλά είναι τα φονικά σιδηροδρομικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη, με κάποια από αυτά μάλιστα να έχουν αρκετές ομοιότητες με τη τραγωδία στα Τέμπη.

Η κατά μέτωπο σύγκρουση τρένων στην Ιταλία

Τις ημέρες που ολοκληρωνόταν η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ferrovie dello Stato Italiane SpA, ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα συγκλόνισε την Ιταλία.

Στις 12 Ιουλίου 2016, όπως ακριβώς έγινε και στα Τέμπη, δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν κατά μέτωπο στην Πούγκλια της νότιας Ιταλίας, ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Άντρια.

Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 23 άνθρωποι, ενώ τρία βαγόνια έγιναν κυριολεκτικά σκόνη.

«Σίγουρα ένα από τα δύο τρένα δεν έπρεπε να ήταν εκεί. Υπήρξε λάθος και πρέπει να βρούμε την αιτία του λάθους», είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της σιδηροδρομικής αστυνομίας.

Στην Ιταλία, είχε γίνει άλλη μια τραγωδία με 32 νεκρούς στις 29 Ιουνίου του 2009. Τότε, βυτιοφόρο βαγόνι με GPL εξερράγη την ώρα που ο συρμός αναχωρούσε από τον σταθμό του Βιατζέριο στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του.

Το πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στη γειτονική μας Ιταλία είχε συμβεί το 1978, όταν ένα τρένο υψηλής ταχύτητα της διαδρομής Βενετία-Ρώμη συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία που συνέδεε συνδέει το Λέτσε με το Μιλάνο. Ο απολογισμός των νεκρών ήταν 50 άνθρωποι.

Τα δυστυχήματα στη Βρετανία

Η περίπτωση της Βρετανίας παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτή της Ελλάδας: υπάρχουν συνεχή παράπονα για κακή συντήρηση του δικτύου και των τρένων και μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της British Rail (1994-1997), τέσσερα δυστυχήματα συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Το μεγαλύτερο από αυτά συνέβη στις 5 Οκτωβρίου του 1999 στο Λάντμπροουκ Γκρόουβ (Ladbroke Grove), στην έξοδο του σταθμού Πάντινγκτον του Λονδίνου.

Tότε, το προαστιακό τρένο παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και συγκρούστηκε με τοπικό εξπρές, με αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και 245 να τραυματιστούν.

Είχε προηγηθεί το δυστύχημα με 7 νεκρούς στο Σάουθχολ όταν τρένο υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία.

Επίσης, το 2000 λόγω αστοχίας του υλικού τρένο εκτροχιάστηκε στο Χάτφιλντ, με συνέπεια 4 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τέλος, το 2002 στην περιοχή του Πότερς Μπαρ πάλι 7 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το τρένο τους εκτροχιάστηκε και κατέληξε «σφηνωμένο» ανάμεσα στην πλατφόρμα του σταθμού και γειτονικά κτίρια. Σημειώνεται ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο έχουν λάβει χώρα άλλα τρία σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Άλλα φονικά δυστυχήματα στην Ευρώπη2013: 80 νεκροί στην ΙσπανίαAssociated Press

Στις 24 Ιουλίου, τρένο υψηλής ταχύτητας κινούμενο με 179 χιλιόμετρα την ώρα εκτροχιάζεται σε στροφή με όριο ταχύτητας 80 χλμ/ω λίγη ώρα πριν από την άφιξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και στην συνέχεια προσκρούει σε τοίχο. Συνολικά, 80 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο και 140 τραυματίζονται στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από το 1944.2013: 33 νεκροί στην Ουγγαρία

Τριάντα τρεις Γερμανοί συνταξιούχοι έχασαν την ζωή τους σε λεωφορείο που συγκρούστηκε με τρένο στο ύψος της τουριστικής πόλης Σοφιόκ στις όχθες της λίμνης Μπάλατον της δυτικής Ουγγαρίας. Ο οδηγός του λεωφορείου παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη αφύλακτης διάβασης.2010: 45 νεκροί στην Ουκρανία

Σαράντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου σε σύγκρουση ανάμεσα σε τρένο και λεωφορείο στο Μάγκαντς στην κεντροανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τον οδηγό του λεωφορείου ότι πέρασε από σιδηροδρομική διάβαση αγνοώντας το κόκκινο φως και τις κραυγές των επιβατών.2006: 47 νεκροί στο Μαυροβούνιο

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 234 τραυματίζονται στις 2 Ιανουαρίου κατά τον εκτροχιασμό τρένου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ποντγκόριτσα. Ο μηχανοδηγός δεν ενεργοποίησε το σύστημα πέδησης.2004: 41 νεκροί στην Τουρκία

Στις 22 Ιουλίου, ο εκτροχιασμός τρένου κοντά στην Παμούκοβα στην επαρχία της Σακάρια της βορειοδυτικής Τουρκίας προκάλεσε τον θάνατο 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό 80. Είναι το σοβαρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Τουρκία την τελευταία 50ετία.1998: 101 νεκροί στην Γερμανία

Στις 3 Ιουνίου, 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 88 τραυματίστηκαν στο Έσεντε της βόρειας Γερμανίας, όταν εκτροχιάστηκε το InterCity Express (ICE). Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη σιδηροδρομική καταστροφή στην Γερμανία μετά το δυστύχημα με 102 νεκρούς τον Ιούνιο 1945 στο Μόναχο.

kathimerini.gr Με πληροφορίες από AFP, Guardian, The Conversation

sidirodromikanea.blogspot.com