Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια που χειρίζεται υποθέσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος 23 άτομα τα οποία κατηγορούνται για τις καθυστερήσεις και τη μη έγκαιρη αναβάθμιση της λεγόμενης σύμβασης «717», που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ιωάννα Μάνδρου
kathimerini.gr
Οι κατηγορούμενοι, όλοι μη πολιτικά πρόσωπα, διώχθηκαν ποινικά από τους Ελληνες εισαγγελικούς λειτουργούς που υπηρετούν στο εδώ παράρτημα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς η μη εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης προκάλεσε οικονομική ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση που χρηματοδοτούσε μεγάλο τμήμα της βελτίωσης του σιδηροδρομικού μας δικτύου.
Η υπόθεση με τη μη εκτέλεση της σύμβασης «717» εγκαίρως και σύμφωνα με τις χρονικές προδιαγραφές ήρθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, όταν συνέβη το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι νέα παιδιά. Η κλήση προς απολογία των 23 έχει προσδιοριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη και κατά την οποία οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους, ενώ για τυχόν αναζήτηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα η Εισαγγελία έχει στείλει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Κακουργηματικές πράξεις
Μπορεί η υπόθεση για την οικονομική ζημιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι αυτοτελής σε σχέση με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Λάρισα για την τραγωδία στα Τέμπη, ωστόσο αντίγραφα της δικογραφίας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης έχουν διαβιβαστεί και στη Λάρισα. Για την επίμαχη σύμβαση υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί εις βάρος 23 προσώπων –18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι– για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είναι:
• 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται επίσης για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
• 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία.
• 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 – γνωστή ως σύμβαση «717». Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, που προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.
sidirodromikanea.blogspot.com