Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Διακαής πόθος των φίλων σιδηροδρόμου η επιστροφή του βαγονιού του σουλτάνου στην Θεσσαλονίκη.


Για μια ακόμη φορά το αίτημα της επιστροφής του βαγονιού του σουλτάνου στην Θεσσαλονίκης από την Αθήνα, ακούστηκε και πάλι κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Τάκη Παπαδημητρίου με τίτλο «Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΥΠΟΔΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΑΒΔΟΥΛ ΧΑΜΙΤ Β' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» στο πολιτιστικό Κέντρο Κορδελιού την όποια διοργάνωσε ο Σύλλογος ¨Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης¨

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο σε ένα σημείο στο οποίο ο αείμνηστος Ευθύμιος Κοντόπουλος ζητά από όλους να βοηθήσουν στην επιστροφή του βαγονιού του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη.

Στις 26 Απριλίου του 2016 με τίτλο: Εύθυμης Κοντόπουλος: Το βαγόνι του σουλτάνου να έρθει στην Θεσσαλονίκη, γράφαμε:

Τον μεγάλο του καημό εξέφρασε χθες σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση, στα μέλη και στους φίλους του σιδηροδρόμου ο πρόεδρος του μουσείου σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης κ. Εύθυμης Κοντόπουλος, ο όποιος με μεγάλο παράπονο αναφέρθηκε στο γεγονός της απομάκρυνσης από την Θεσσαλονίκη του ιστορικού βαγονιού που ταξίδευε ο σουλτάνος Αβδουλ Χαμίτ β΄ και το όποιο μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
«Ο σουλτάνος δεν ταξίδεψε στην Αθήνα μέχρι την Λάρισα πήγε ο άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος. Ζήτησε από όλους να βοηθήσουν να επιστραφεί το βαγόνι.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου που ονομάζονταν στρατιωτική στάση, με αναφορές σε πρόσωπα που το επισκέφτηκαν, και το οποίο σήμερα κτήριο στεγάζει το μουσείο σιδηροδρόμου.

Αξίζει να δείτε το βίντεο.
Χρήστος Γιαννακίδης
Σιδηροδρομικά Νέα (sidirodromikanea.blogspot.com)