Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ιταλία: Ο Σαλβίνι ενάντια στα σχέδια πώλησης μεριδίων στον κρατικά ελεγχόμενο όμιλο σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato


 Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν πρέπει να πουλήσει μερίδια στον κρατικά ελεγχόμενο όμιλο σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato, όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας της για να βοηθήσει στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2024 και 2026 μέσω ιδιωτικοποιήσεων για να βοηθήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, το δεύτερο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε μερίδιο 25% στη διασωθείσα τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI) και ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οι κρατικοί σιδηρόδρομοι και τα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσαν επίσης να πωληθούν εν μέρει.

Αλλά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο Μιλάνο εάν το υπουργείο του θα πουλούσε ένα μερίδιο στην Ferrovie dello Stato, ο Σαλβίνι απάντησε με ένα ευθέως «όχι», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Σαλβίνι είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος Λέγκα.

Μια επιλογή που μελετάται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι να προσφέρει ρυθμιζόμενες αποδόσεις στον όμιλο σιδηροδρόμων για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές πριν από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, δήλωσε στο Reuters μια γνωστή πηγή τον περασμένο μήνα.

reuters.com