Την πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπερψήφισε η αντιπολίτευση αλλά καταψήφισε η ΝΔ διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η Εξεταστική Επιτροπή. Ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε κάθε ποινική ευθύνη.
Η δωδεκάωρη συζήτηση στη Βουλή επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με μυστική ψηφοφορία και το αναμενόμενο αποτέλεσμα: απερρίφθη.
Κι αυτό διότι η ΝΔ αρνήθηκε την προανακριτική διαδικασία με το επιχείρημα ότι έχει ήδη υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα αποδώσει (τυχόν) πολιτικές ευθύνες και, εάν προκύψουν ενδείξεις, και ποινικές. Υπέρ ψήφισε όλη η αντιπολίτευση.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τεσσάρων πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών 2012-2023 και διαχειρίστηκαν ατυχώς την επίμαχη σύμβαση 717 για τους σιδηροδρόμους με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην τραγωδία των Τεμπών.
Το αίτημα του, επομένως, αφορούσε τους υπουργούς: Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Δεδομένου ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο τους κυρίους Σπίρτζη και Καραμανλή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος παρατήρησε δηκτικά πως “ο χρόνος στη χώρα δεν ξεκίνησε να μετρά το 2015, λες και δεν υπάρχει παρελθόν, διοίκηση και ευθύνες”.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βάσισαν το αίτημα για Προανακριτική στο πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα: “ούτε προσθέτουμε ούτε αφαιρούμε από το πόρισμα. Δεν κατηγορούμε εμείς τους πρώην υπουργούς, το Ευρωπαίος Εισαγγελέας το κάνει”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Την απορριπτική θέση του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, βασίζοντας το “όχι” σε δύο επιχειρήματα: πρώτον, ότι δεν έχουν προκύψει τυχόν ποινικές ευθύνες από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα (“αν προκύψουν ο φάκελος θα φτάσει στη Βουλή”) και, δεύτερον, η Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε με ψήφους της ΝΔ και του ΚΚΕ. μπορεί να φτάσει σε τυχόν τέτοιες (ποινικές) ευθύνες, οπότε θα ακολουθήσει προανακριτική διαδικασία.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αντιδρώντας έντονα στην κριτική που έκαναν στο κόμμα τους οι προηγούμενοι ομιλητές για τη χείρα βοηθείας που έδωσε στην κυβέρνηση με την Εξεταστική, σήκωσε τους τόνους με αναφορές που προκάλεσαν αντιδράσεις: “Όλοι σας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεστε από κοινού την απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και σε αυτό το ζήτημα” είπε.
Αποκάλεσε μάλιστα τον κ.Ανδρουλάκη “εκπρόσωπο της Κομισιόν”, γεγονός που προκάλεσε την θυμωμένη απάντησή του: “Ήμουν εκλεγμένος εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο φορές, έχετε μπερδέψει τους θεσμούς”.
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας (σ.σ. ως ένα από τα πρόσωπα που αφορά η πρόταση καθώς δεν είναι βουλευτής) και, παρότι το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα τον φωτογραφίζει για πλημμέλημα, ζήτησε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και να διερευνηθεί η υπουργία του.
Και όχι μόνο: δεδομένου ότι οι τυχόν πλημμεληματικές ευθύνες του έχουν παραγραφεί, ζήτησε να ενεργοποιηθεί σχετική διάταξη του Συντάγματος και να συσταθεί Δικαστικό Συμβούλιο που θα τον παραπέμψει σε διερεύνηση.
Ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) έδωσε περισσότερο συναισθηματικό χρώμα στη δική του παρέμβαση. “Οι ευθύνες που ανέλαβα, γιατί το τραγικό γεγονός έγινε στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας, δεν είναι ποινικές”, είπε.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ακραία και χυδαία εκμετάλλευση αυτής της τραγωδίας, καταλογίζοντας φθόνο, χτυπήματα κάτω από τη μέση, χυδαιότητα και τοξικότητα, επειδή, όπως είπε, θέλουν να κάνουν σημαία ευκαιρίας το δυστύχημα.
euro2day.gr
sidirodromikanea.blogspot.com