Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Εrostar: Η σύνδεση Άμστερνταμ-Λονδίνο αναστέλλεται για έξι μήνες το 2024

Λόγω των εργασιών επέκτασης στον σταθμό Amsterdam Centraal, η Eurostar δεν θα μπορεί να έχει τους απαραίτητους χώρους για ελέγχους εγγράφων ταυτότητας, εξ ου και η αναστολή της γραμμής από το Άμστερνταμ προς το Λονδίνο για έξι μήνες.

Τώρα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα για τις γιγαντιαίες εργασίες ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθούν στον κεντρικό σταθμό του Amsterdam Centraal, αποκλεισμένο από την πόλη και έναν βραχίονα της θάλασσας ως μέρος της επέκτασής του. Η κυκλοφορία των τρένων Eurostar από το Άμστερνταμ προς το Λονδίνο θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με την αναστολή των συνδέσεων μεταξύ Ιουνίου 2024 και αρχές του 2025 , ανακοίνωσε η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία Nederlandse Spoorwegen (NS). Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία δεν θα μπορεί πλέον να έχει τον απαραίτητο χώρο για τη διενέργεια ελέγχων των εγγράφων ταυτότητας και των αποσκευών των επιβατών που αναχωρούν.

Ωστόσο, καθώς αυτά πραγματοποιούνται πάντα πριν από την επιβίβαση, τα τρένα με κατεύθυνση Λονδίνο-Άμστερνταμ θα μπορούν ωστόσο να συνεχίσουν να κινούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου . « Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα είναι έντονες μεταξύ της Eurostar, της NS, του διαχειριστή υποδομής ProRail και της ολλανδικής κυβέρνησης », μας είπε η Gwendoline Cazenave, διευθύνουσα σύμβουλος της Eurostar τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτή η εξάμηνη διακοπή μπορεί επομένως να φαίνεται μικρότερο κακό για τον αερομεταφορέα και ανακούφιση για τους συχνούς ταξιδιώτες που φοβήθηκαν, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ότι η εργασία θα διαρκούσε έναν ολόκληρο χρόνο. Ελπίζουμε ότι καμία ολίσθηση δεν θα διαταράξει αυτό το πρόγραμμα...

Μια εναλλακτική λύση από το Ρότερνταμ;

Για να φτάσουν στο Λονδίνο με το Eurostar, οι επιχειρηματίες (και αναψυχής) επιβάτες θα πρέπει είτε να πάρουν ένα κλασικό τρένο από το Άμστερνταμ προς τις Βρυξέλλες-Νότου για να περάσουν από ελέγχους ασφαλείας και να επιβιβαστούν σε ένα τρένο Eurostar. Μια άλλη λύση είναι να επιβιβαστείτε από το σταθμό του Ρότερνταμ, όπου η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ορισμένες αναχωρήσεις. « Η Eurostar ξεκινά μια νέα φάση συζητήσεων με τους συνεργάτες της, ώστε αυτή η απόφαση να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στους πελάτες μας και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις », μας είπε εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν τις επόμενες εβδομάδες .» Και συγκεκριμένα για τις ακριβείς ημερομηνίες αυτής της διακοπής. Το Eurostar πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή 4 καθημερινά ταξίδια με επιστροφή μεταξύ Λονδίνου και Άμστερνταμ και 9 μεταξύ Βρυξελλών και βρετανικής πρωτεύουσας.
Εναλλακτικά, η Eurostar προσφέρει Άμστερνταμ-Λονδίνο με σύνδεση στις Βρυξέλλες. Αναφέρεται επίσης, απευθείας συνδέσεις από το Ρότερνταμ.

Το έργο επέκτασης του Amsterdam Centraal προβλέπει τη θέση του μελλοντικού τερματικού σταθμού Eurostar κάτω από το ιστορικό κτήριο που χρονολογείται από το 1889. Με μεγαλύτερους χώρους προσαρμοσμένους στις υπηρεσίες του, η Eurostar θα μπορεί έτσι να αυξήσει τον αριθμό των ημερήσιων περιστροφών της από το 2025 και να άρει τον περιορισμό σε 250 επιβάτες αυτή τη στιγμή ανά αναχώρηση (ενώ τα τρένα e320 μπορούν να χωρέσουν έως και 889) λόγω των σημερινών δυνατοτήτων τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων ασφαλείας. Στόχος είναι να μπορέσουμε να επιβιβαστούν 400 επιβάτες μόλις τελειώσουν οι εργασίες τον Ιανουάριο του 2025 και να αυξηθούν σταδιακά σε 650 επιβάτες ανά τρένο κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

Ξεκίνησε το 2020 μετά από μια περίοδο λειτουργίας ήδη δύο ετών χωρίς απευθείας τρένα από το Άμστερνταμ, αυτή η απευθείας σύνδεση ήταν μεγάλη επιτυχία με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια επιβάτες να μεταφέρονται την περασμένη άνοιξη. Εξ ου και η απογοήτευση των εμπλεκόμενων μερών απέναντι σε αυτήν την προσωρινή επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε κατά την έναρξή του το 2018. « Είναι απογοήτευση γιατί εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία χρόνια για να κάνουμε το Eurostar μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα αεροπορικά ταξίδια. », υπογράμμισε. οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι στο δελτίο τύπου τους, ενώ η Ολλανδία έχει δεσμευτεί ιδιαίτερα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές.

Είναι πράγματι ένα ασφαλές στοίχημα ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέψουν στο αεροδρόμιο Άμστερνταμ-Σίπχολ για να πάνε στο Λονδίνο αντί να κάνουν μια μακρά σύνδεση στις Βρυξέλλες-Νότου. Η εναλλακτική λύση που αναχωρεί από το Ρότερνταμ, που βρίσκεται 40 λεπτά με το τρένο από το Άμστερνταμ, θα μπορούσε ωστόσο να επιτρέψει την επιβίβαση περίπου 160 ταξιδιωτών στο Eurostar. Μακροπρόθεσμα, ο τερματικός σταθμός του Eurostar στο Amsterdam Centraal σχεδιάζεται ωστόσο να παραμείνει σε λειτουργία μόνο για μια δεκαετία, καθώς πρόκειται να κατασκευαστεί διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός στο Amsterdam Zuid, στα νότια της πόλης, στον ορίζοντα. 2036.

voyages-d-affaires.com