Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Σ.Φ.Σ. Αθήνας: Εκδρομή σε Αδριανούπολη - Κωνσταντινούπολη.


Εκδρομή Αδριανούπολη-Κωνσταντινούπολη 27 Οκτωβρίου έως και 2 Νοεμβρίου 2023 ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

09.30 π.μ. Συνάντηση των εκδρομέων στην αποβάθρα του Σταθμού Λαρίσης των Αθηνών όπου η γραμμή 8. Επιβίβαση στην αμαξοστοιχία IC-52 με προορισμό το Λιανοκλάδι, μόλις αυτή αφιχθεί στον Σταθμό.

09.59 π.μ. Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

12.15 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι. Αποβίβαση από την αμαξοστοιχία και επιβίβαση σε μισθωμένο από τον Σ.Φ.Σ. λεωφορείο τύπου πούλμαν που θα μας αναμένει στον Σταθμό.

12.30        Αναχώρηση του λεωφορείου, για την Νέα Ορεστιάδα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα γίνουν στάσεις για καφέ ή ελαφρό φαγητό.

Ο οδηγός του λεωφορείου υποχρεωτικά πρέπει να σταματάει κάθε δύο ώρες.

21.0           Άφιξη του λεωφορείου στην Νέα Ορεστιάδα. Μετάβαση στο Ξενοδοχείο, βράδυ ελεύθερο.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

08.20        Συνάντηση των εκδρομέων στην είσοδο του ξενοδοχείου με τις αποσκευές τους και επιβίβαση στο μισθωμένο λεωφορείο.

08.30        Αναχώρηση του λεωφορείου για την Αδριανούπολη, μέσω του συνοριακού σταθμού των Καστανιών. Θα επισκεφθούμε αρχικά την εγγύς αυτής Παλαιά Ορεστιάδα (Κάραγατς), απ' όπου διερχόταν το Orient Express, και από το 1919 και μετά το Simplon Orient Express, αυτό που αποκλήθηκε το «τραίνο των βασιλέων ή ο βασιλιάς των τραίνων». Οι διεθνείς αυτές αμαξοστοιχίες, της πάλαι ποτέ "Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Europeens" (CIWL), εκτελούσαν το δρομολόγιο Παρίσι-Κωνσταντινούπολη. Προβλέπεται χρόνος για ενημέρωση και φωτογράφιση.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στην Αδριανούπολη με το πάρκο Σιουτλούκ, τους ποταμούς Έβρο, Τούνσα, Άρδα, τις γέφυρες, τα τεμένη, τις κλειστές αγορές. Θα επισκεφθούμε το τέμενος Σελιμιγέ και το Καραβάν σεράγι του Ρουστέμ Πασά.

Στην συνέχεια μετάβαση στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσουμε. Μετά την μεταφορά των αποσκευών μας και αφού φρεσκαριστούμε και φάμε κάτι ελαφρό (όσοι θέλουν φαγητό), στο Ρουφ γκάρντεν του ξενοδοχείου, θα ακολουθήσει προαιρετική ξενάγηση με το λεωφορείο και πεζή, στα υπόλοιπα μνημεία της Αδριανούπολης και στην κλειστή αγορά. Για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την ξενάγηση αυτή, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ ελεύθερα για περιδιάβαση στην πόλη και στις αγορές της.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

07.20        Συνάντηση των εκδρομέων στην είσοδο του ξενοδοχείου μαζί με τις αποσκευές τους και επιβίβαση στο μισθωμένο λεωφορείο.

07.30        Αναχώρηση του λεωφορείου για τον σιδηροδρομικό σταθμό της

Αδριανούπολης.  Επιβίβαση στην αμαξοστοιχία με προορισμό την

Κωνσταντινούπολη.

08.20        Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας για την Κωνσταντινούπολη.

12.30        Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον σταθμό Halkali στα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Θα επακολουθήσει επίσκεψη με ξενάγηση σε διάφορες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις και στους εμβληματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κωνσταντινούπολης, του Σιρκεζί και του Χαΐντάρ Πασά (στην Ασιατική Ακτή της Κωνσταντινούπολης) με το λεωφορείο. Στον Σταθμό του Σιρκεζί τερμάτιζαν οι δύο προαναφερθείσες διεθνείς αμαξοστοιχίες, από δε τον Σταθμό του Χαΐντάρ Πασά εκκινούσε η γραμμή η οποία ήταν γνωστή ως Β - Β (Berlin - Bagdad), το όνειρο του Γερμανικού ιμπεριαλισμού να φθάσει στην Μέση και την Άπω Ανατολή, μία δυνατότητα που του στερούσαν οι δύο ναυτικές δυνάμεις, η Αγγλία και η Γαλλία, που ήλεγχαν την διώρυγα του Σουέζ, αλλά και τα περάσματα στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι ο Σταθμός που συμβολίζει την μετατροπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε «Οιωνεί Προτεκτοράτο» της Γερμανίας. Την ξενάγηση σε όλους αυτούς τους χώρους θα την κάνει ο φίλος Σταθμάρχης της Αδριανούπολης που προσφέρθηκε να μας συνοδεύσει ξεναγώντας μας μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε σε εστιατόριο που θα μας υποδείξει ο ίδιος. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της σιδηροδρομικού ενδιαφέροντος περιήγησης θα μεταβούμε με το μισθωμένο λεωφορείο στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσουμε κατά την διαμονή μας στην Κωνσταντινούπολη.

Βράδυ ελεύθερο.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

08.50        Συνάντηση των εκδρομέων στην είσοδο του ξενοδοχείου.

09.0           Αναχώρηση του λεωφορείου για να επισκεφθούμε τα κορυφαία μνημεία της Κωνσταντινούπολης : την Αγιά Σοφιά, την Κιστέρνα του Ιουστινιανού, τον Ιππόδρομο και την περιοχή τους, το Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί. Θα καταλήξουμε στην κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί. Τον χρόνο παραμονής μας σ 'αυτήν την αγορά θα την καθορίσει η αρχηγός της εκδρομής. Μετά την ολοκλήρωση της βόλτας στην αγορά, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο.

Βράδυ ελεύθερο.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

08.50        Συνάντηση των εκδρομέων στην είσοδο του Ξενοδοχείου.

09.0           Αναχώρηση του λεωφορείου. Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ. Θα επακολουθήσουν, μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο και μία επίσκεψη στο νησί της Πρίγκηπου με ναυλωμένο πλοίο. Η ώρα της αναχώρησης του πλοίου από την Πρίγκηπο για την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη, θα ανακοινωθεί από την αρχηγό της εκδρομής κατά την άφιξή μας εκεί.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Βράδυ ελεύθερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεδομένου ότι το ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσουμε κατά την διαμονή μας στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στο Ταξίμ, είναι εύκολο να περιηγηθείτε στην οδό Ιστικλάλ (Istiklal Cadessi) την «Μεγάλη οδό του Πέραν» δηλαδή, που ξεκινάει από εκεί, και στην οποία επανακυκλοφορούν παλαιά τροχιοδρομικά οχήματα της 1ης θέσης. Ο φτωχός, σε έκταση δικτύου για την εποχή του, και σε σχέση με την Αθήνα της ίδιας εποχής, τροχιόδρομος της Κωνσταντινούπολης, που ηλεκτροκινήθηκε το 1913 (11 χρόνια μετά την κυκλοφορία ηλεκτροκίνητου τραμ στην Πάτρα και 5 μετά την ηλεκτροκίνηση των τραμ της Αθήνας) έπαυσε να λειτουργεί την ίδια περίπου εποχή με την κατάργηση και του τροχιοδρομικού δικτύου της Αθήνας. Στην Κωνσταντινούπολη, πέραν της επαναλειτουργίας, ήδη από την 10ετια του 1980, σύγχρονου τροχιόδρομου, επανάφεραν στην Ιστικλάλ Τσαντεσσί και το παλιό ιστορικό τραμ. Κατά την λειτουργία του παλαιού δικτύου τα τραμ κυκλοφορούσαν πάντοτε με διπλή ζεύξη, με δύο δηλαδή συζευγμένα οχήματα. Το πρώτο, κόκκινου χρώματος, ήταν η πρώτη θέση, ενώ το δεύτερο, πράσινου χρώματος, ήταν η δεύτερη θέση. Στην Ελλάδα τα τραμ είχαν εξ αρχής μία μόνο θέση.

Μετά την «Μεγάλη οδόν του Πέραν» επισκεφθείτε και το «παλαιό Μετρό». Στην ουσία πρόκειται για έναν «Σχοινοσιδηρόδρομο» (finiculaire), σαν αυτόν του Λυκαβηττού, που το ονόμαζαν «Μετρό», παρόλο που είχε 2 μόνο σταθμούς (αφετηριακό και τερματικό). Όποιος δε αντέχει, ας ανέβει και στον «Πύργο του Νερού», από όπου η θέα είναι εξαιρετική. Ο Πύργος αυτός κατασκευάστηκε για να ελέγχουν την ναυσιπλοΐα.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

08.50        Συνάντηση των εκδρομέων στην είσοδο του ξενοδοχείου με τις αποσκευές τους.

09.0           Αναχώρηση του λεωφορείου.

Κατά την επιστροφή θα ακολουθήσουμε την νότια Εθνική Οδό που διέρχεται εγγύς της Προποντίδας και της Καλλίπολης, ώστε να εισέλθουμε στην Ελλάδα από τον Συνοριακό Σταθμό των Κήπων. Ο χώρος-τόπος που θα γευματίσουμε θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα βρούμε στους δρόμους της Τουρκίας.

Η άφιξη στην πόλη της Ξάνθης εκτιμάται ότι θα γίνει στις 18.00 περίπου. Μετάβαση στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσουμε. Βράδυ ελεύθερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την είσοδό μας στην Ελλάδα, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μία (1) ώρα πίσω, διότι η Ελλάδα θα έχει πλέον ώρα «χειμερινή» ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει με την παλιά της ώρα (1 ώρα μπροστά).

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πρωινό.

Ατομική ελεύθερη περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης.

10.30       αναχώρηση του λεωφορείου από το ξενοδοχείο με προορισμό το Λιανοκλάδι. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα γίνουν στάσεις για καφέ ή ελαφρό φαγητό.

Ο οδηγός του λεωφορείου υποχρεωτικά πρέπει να σταματάει κάθε δύο ώρες.

17.20        Άφιξη στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου, και επιβίβαση στην αμαξοστοιχία IC- 55 για Αθήνα

17.47 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας IC-55.

19.57 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στην Αθήνα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να επέλθουν αλλαγές αν το επιβάλουν έκτακτες περιστάσεις ή λόγοι που διευκολύνουν την καλύτερη εξέλιξη και ολοκλήρωση της εκδρομής.

Στην τιμή της συμμετοχής περιλαμβάνονται, η διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία με πρωινό, τα σιδηροδρομικά εισιτήρια και οι διαδρομές με το μισθωμένο λεωφορείο, καθώς και οι ξεναγήσεις. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι είσοδοι στα Μουσεία και τα Μνημεία που θα επισκεφθούμε.

Σχετικά με την επίσκεψη στην Πρίγκηπο και την κρουαζιέρα στο Βόσπορο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι επιτύχαμε την ναύλωση καραβιού, με το οποίο θα γίνουν και οι δύο θαλάσσιες διαδρομές . Διευκρινίζουμε ότι το καράβι θα είναι ναυλωμένο μόνον από εμάς και ότι θα υπάρξει κέρδος και κόστους αλλά και χρόνου, εφόσον με μία επιβίβαση θα γνωρίσουμε δύο προορισμούς. Το κόστος κατ' άτομο είναι 30 ευρώ. Παρακαλώ δηλώστε, το αργότερο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2023, εάν θα συμμετάσχετε σ 'αυτή την κρουαζιέρα, καταθέτοντας τα χρήματα στον λογαριασμό του ταμία κ. Μιχάλη Θεοφανόπουλου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση απευθυνθείτε στην κ. Ρόζα Πολυμένη τηλ.6974702022

Αρχηγός της εκδρομής Η κ. Ρόζα Πολυμένη

Για το Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου».


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Π. Ράλλης

 

Ο Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Φ . Λυκομήτρος