Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ιταλία: 21 νεκροί από πτώση λεωφορείου από γέφυρα - βρέθηκε στις γραμμές του τρένου

-Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Μέστρε και Βενετίας ανεστάλη λόγω του δυστυχήματος. 
-Βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια στα συντρίμμια

EPA/ANDREA MEROLA

Το λεωφορείο φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βενετία, στο Μέστρε, ένα λεωφορείο έπεσε από οδογέφυρα, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την La Repubblica. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και τρία παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 20.

Το λεωφορείο των υπεραστικών συγκοινωνιών της περιφέρειας Βένετο έπεσε πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια σιδηροτροχιάς, που βρίσκεται κάτω από την οδογέφυρα. Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Μέστρε και Βενετίας ανεστάλη λόγω του δυστυχήματος. Οι υπεύθυνοι της έρευνας θα πρέπει να εξακριβώσουν για ποιο λόγο το λεωφορείο έπεσε από την οδογέφυρα και κατέληξε δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή. Το όχημα πήρε φωτιά και πολλοί επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους, φέρονται να απανθρακώθηκαν.


Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες των πρώτων βοηθειών. Πολλά ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο για μεγάλα επείγοντα περιστατικά, το οποίο περιλαμβάνει τη διάθεση όλων των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και την κλήση του προσωπικού ενίσχυσης για εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Il Gazzettino, το λεωφορείο φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του. Ο οδηγός φέρεται να προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά. Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε ότι εκτός από Ουκρανούς πολίτες (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τουρίστες ή πρόσφυγες) στο λεωφορείο επέβαιναν και Γερμανοί που επισκέπτονταν την Ιταλία. Ο οδηγός ήταν Ιταλός, σαράντα ετών, με επτά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 8 το βράδυ. Το λεωφορείο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βενετίας, πήγαινε από τη Βενετία στην Μαργκέρα. Πρόκειται για το σοβαρότερο τροχαίο δυστύχημα στην ιστορία της Βενετίας.

Σύμφωνα με τον Ρενάτο Μποράζο, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε.
Πένθος την Τετάρτη για την Βενετία

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπουνιάρο έκανε γνωστό ότι κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήλωσε πριν από λίγο ότι «στο λεωφορείο που έπεσε από τη γέφυρα του Μέστρε, βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια».

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από την Βενετία.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, τα προσωπικά μου και ολόκληρης της κυβέρνησης, για το σοβαρό ατύχημα που συνέβη στο Μέστρε. Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Είμαι σε στενή επαφή με τον δήμαρχο Luigi Brugnaro και με τους υπουργό Matteo Piantedosi για να παρακολουθήσω τα νέα σχετικά με αυτήν την τραγωδία», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, το λεωφορείο είχε κινητήρα φυσικού αερίου και η απόσταση που χώριζε την οδογέφυρα από τη σιδηροτροχιά όπου έπεσε το λεωφορείο, ήταν περίπου τριάντα μέτρα. Ο Ιταλός υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθεί ο απολογισμός των θυμάτων.

Με τον δήμαρχο της Βενετίας επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Mattarella, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την πολύ σοβαρή τραγωδία στο Mestre.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica

sidirodromikanea.blogspot.com