Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Η γερμανική αστυνομία ερευνά «πολιτικά κίνητρα» στις πυρκαγιές των σιδηροδρόμων.


Σειρά πυρκαγιών έπληξε τη σιδηροδρομική υποδομή στην κύρια γραμμή μεταξύ Αμβούργου και Βερολίνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας σε εκτεταμένες διακοπές των τρένων. Η αστυνομία λέει ότι υποπτεύεται πράξη δολιοφθοράς με πολιτικά κίνητρα.

Το περιστατικό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια μεταξύ Αμβούργου και Βερολίνου

Η γερμανική αστυνομία διερευνά ένα ύποπτο πολιτικό κίνητρο πίσω από μια υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς που στόχευε μια μεγάλη σιδηροδρομική διαδρομή που συνδέει το λιμάνι του Αμβούργου με την πρωτεύουσα, το Βερολίνο.

Πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τρεις τοποθεσίες στην περιοχή του βόρειου Αμβούργου, επηρεάζοντας φρεάτια που συγκρατούν σιδηροδρομικά καλώδια.

Η αστυνομία του Αμβούργου είπε ότι οι ανακριτές πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές «πυρπολήθηκαν σκόπιμα» και ότι «πίσω από το έγκλημα κρύβεται ένα πολιτικό κίνητρο». Πρόσθεσαν ότι οι ανακριτές αναζητούσαν μάρτυρες για το ύποπτο έγκλημα.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Γουίσινγκ περιέγραψε τον ύποπτο βανδαλισμό ως «μια μορφή τρομοκρατίας», σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Είναι μόνο θέμα τύχης που κανείς δεν τραυματίστηκε», είπε ο Wissing, ζητώντας σκληρές νομικές συνέπειες.
Τι γνωρίζουμε για το περιστατικό;

Ανώνυμη επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ακροαριστερό ιστότοπο Indymedia ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως πράξη «δολιοφθοράς». Η επιστολή ανέφερε ότι ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στη «νεο-αποικιακή εκμετάλλευση και την εξόρυξη πρώτων υλών που καταστρέφει τη γη».

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εξακριβώσει τη γνησιότητα της επιστολής.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της γερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn Hans-Hilmar Rischke δήλωσε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αρχές και ότι ελπίζει ότι «οι υπεύθυνοι» θα συλληφθούν γρήγορα.

"Οι άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας - με ένα από τα πιο φιλικά προς το κλίμα μέσα μεταφοράς - επηρεάζονται μαζικά από τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις των τρένων και δεν θα μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς τους", δήλωσε ο Rischke.
Η ζημιά ανάγκασε την Deutsche Bahn να ακυρώσει τα περισσότερα δρομολόγια τρένων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της ΓερμανίαςΕικόνα: Paul Zinken/dpa/picture alliance

Πώς επηρέασε το περιστατικό τα ταξίδια;

Τα τρένα στην κύρια γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Αμβούργου και Βερολίνου ακυρώθηκαν, καθώς και τρένα μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Αμβούργου και Ρόστοκ. Η Deutsche Bahn είπε ότι εκτελούσε μερικά τρένα από και προς την πρωτεύουσα σε άλλη διαδρομή, η οποία επιμήκυνε το ταξίδι κατά περίπου μία ώρα.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η κυκλοφορία των τρένων πιθανότατα δεν θα αποκατασταθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Το πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε ότι οι επιβάτες των τρένων αντέδρασαν με οργή για τον αντίκτυπο του περιστατικού στα ταξίδια τους. Ωστόσο, πολλοί παρατήρησαν ότι τα τρένα της Deutsche Bahn συχνά καθυστερούν, ένα ζήτημα που επιμένει τα τελευταία χρόνια.

Οι εκθέσεις της εταιρείας δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των τρένων μεγάλων αποστάσεων του φορέα εκμετάλλευσης φτάνουν με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών.

"Ο ίδιος ο σιδηρόδρομος δεν είναι πολύ ακριβής. Το γεγονός ότι πρόκειται για βανδαλισμό κάνει τη διαφορά", δήλωσε στο DPA ένας 67χρονος άνδρας από την Έσση στη δυτική Γερμανία ενώ περίμενε στον κεντρικό σταθμό του Αμβούργου την Παρασκευή.

dw.com
sidirodromikanea.blogspot.com