Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Κίνα κάνει το ντεμπούτο της για το πρώτο υπερθαλάσσιο τρένο υψηλής ταχύτητας


Οι σιδηροδρομικές φιλοδοξίες της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της χώρας είναι μια γραμμή τρένου υψηλής ταχύτητας μήκους 277 χιλιομέτρων (172 μιλίων) κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής, που συνδέει τις πόλεις Zhangzhou, Xiamen και Fuzhou, οι οποίες και οι τρεις βρίσκονται στην επαρχία Fujian.

Από τη Lilit Marcus και τον Mengchen Zhang, CNN

Η μέγιστη ταχύτητα των τρένων κατά μήκος αυτής της διαδρομής είναι 350 χιλιόμετρα (217 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με την China Railway, την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία.

Το πρώτο τρένο σε αυτή τη γραμμή έκανε το ντεμπούτο του την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, αναχωρώντας από το Fuzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας, στις 9:15 π.μ. θάλασσα, καθιστώντας το το πρώτο τρένο με σφαίρες πάνω από το νερό της χώρας.

Η China Railway λέει ότι χρησιμοποίησε ευφυή ρομπότ και φιλικό προς το περιβάλλον χάλυβα ανθεκτικό στη διάβρωση για την κατασκευή των τμημάτων σιδηροδρομικών γραμμών πάνω από το νερό.

Η νέα γραμμή είναι μόνο ένα από τα πολλά έργα υποδομής που διαφημίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση το 2016, όταν ανακοινώθηκε η σιδηροδρομική πρωτοβουλία «Οκτώ οριζόντια και οκτώ κάθετα». Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua σημειώνει ότι οι επίγειες μεταφορές στην επαρχία Φουτζιάν ήταν δύσκολες λόγω του ορεινού εδάφους της .

Η επαρχία Φουτζιάν είναι επίσης σημαντική επειδή είναι το πλησιέστερο τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν. Το Xiamen απέχει μόλις δυόμισι μίλια (10 χλμ.) κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν από το Kinmen, τη δυτικότερη περιοχή της Ταϊβάν.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δικό του έδαφος, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ.

Σύμφωνα με το Xinhua, το Κομμουνιστικό Κόμμα δημοσίευσε μια εγκύκλιο νωρίτερα αυτό το μήνα που ζητούσε «διευκόλυνση καλύτερης συνδεσιμότητας και ολοκλήρωσης μεταξύ του Φουτζιάν και της Ταϊβάν».

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση από μια ομάδα οκτώ δημοτικών συμβούλων στο Κίνμεν νωρίτερα φέτος πρότεινε την κατασκευή μιας κυριολεκτικής και μεταφορικής γέφυρας στο στενό . Το σχέδιο θα μετατρέψει το Kinmen σε ένα «νησί ειρήνης» ή ένα είδος DMZ μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

edition.cnn.com
sidirodromikanea.blogspot.com