Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας


Σε αυτό το άρθρο, απαριθμήσαμε 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Για να συλλέξουμε δεδομένα για τη λίστα μας, συμβουλευτήκαμε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) σχετικά με παγκόσμια υψηλή ταχύτητα δεδομένα.

 Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα που ελήφθησαν για το τελευταίο έτος, που είναι το 2022, στο σύνολο δεδομένων τους για να κατατάξουμε τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας με βάση το μήκος του δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική λειτουργία σε κάθε χώρα. Τα μήκη των δικτύων υψηλής ταχύτητας σε όλες τις χώρες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μετρώνται σε χιλιόμετρα (km). Οι 20 χώρες με τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας παρατίθενται παρακάτω με αύξουσα σειρά.

20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας

20. Δανία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 56 χιλιόμετρα

Πρώτη στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας είναι η Δανία με 56 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας. Η γραμμή Κοπεγχάγης-Ringsted, η οποία άνοιξε το 2019, ήταν ο πρώτος σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας στη Δανία. Επιπλέον, πολλές σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας βρίσκονται επί του παρόντος υπό σχεδιασμό στη Δανία.

19. Ολλανδία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 90 χιλιόμετρα

Το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική λειτουργία στην Ολλανδία φτάνει τα 90 χιλιόμετρα. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας ξεκίνησαν το 2009 στην Ολλανδία με τη γραμμή HSL - Zuid που συνδέει το Randstad μέσω των Βρυξελλών με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Μερικοί από τους βασικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας περιλαμβάνουν την Alstom SA (EPA:ALO), την ABB Ltd. (NYSE:ABB) και τη Siemens AG (ETR:SIE).

18. Ηνωμένο Βασίλειο

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 113 χιλιόμετρα

Με 113 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε στη λίστα μας με τις χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να αυξήσει και να βελτιώσει το σιδηροδρομικό του δίκτυο υψηλής ταχύτητας και από το 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του High Speed ​​2 (HS2), μιας μεγάλης νέας ειδικά κατασκευασμένης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, η οποία θα συνδέει το Λονδίνο με τις μεγάλες πόλεις της Βόρεια και Μίντλαντς, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού στη Σκωτία.

17. Ελβετία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 176 χιλιόμετρα

Η Ελβετία κατατάσσεται στην 17η θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Με δύο νέες γραμμές και τρεις νέες σήραγγες βάσης, το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική λειτουργία στην Ελβετία ανέρχεται στα 176 χιλιόμετρα.

16. Μαρόκο

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 186 χιλιόμετρα

Στο Μαρόκο, η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας ξεκίνησε το 2018. Η πρώτη του είδους της στην ήπειρο της Αφρικής, ονομάζεται Al Boraq σε σχέση με το πλάσμα που μετέφερε τους ισλαμικούς προφήτες. Η γραμμή κατασκευάζεται σε δύο τμήματα και η νέα διαδρομή από την Ταγγέρη προς την Κενίτρα έχει εντυπωσιακή τελική ταχύτητα 320 χιλιομέτρων την ώρα. Το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας στο Μαρόκο είναι 186 χιλιόμετρα.

15. Βέλγιο

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 209 χιλιόμετρα

Με 209 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, το Βέλγιο κατατάσσεται στην 15η θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Ενώ τέσσερα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας λειτουργούν επί του παρόντος στη χώρα, το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βελγίου παρέχει κυρίως διεθνείς συνδέσεις από τις Βρυξέλλες προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

14. Πολωνία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 224 χιλιόμετρα

Η σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας άνοιξε στην Πολωνία το 2014, με την παρουσίαση είκοσι μη ανακλινόμενων συρμών Pendolino που θα λειτουργούσαν σε τέσσερις καθορισμένες γραμμές που προέρχονται από τη Βαρσοβία. Από το 2022, το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική λειτουργία στην Πολωνία είναι 224 χιλιόμετρα.

13. Αυστρία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 254 χιλιόμετρα

Με 254 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Αυστρία καταλαμβάνει την 13η θέση στη λίστα με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Μπορεί να δούμε την Αυστρία να κατατάσσεται πολύ υψηλότερα στο μέλλον καθώς υπάρχουν πολλά σιδηροδρομικά έργα υψηλής ταχύτητας υπό κατασκευή στην Αυστρία που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Για παράδειγμα, η βασική σήραγγα του Μπρένερ που βρίσκεται υπό κατασκευή θα επιτρέπει ταχύτητες έως και 250 km/h.

Μερικοί από τους εξέχοντες παίκτες στην παγκόσμια αγορά σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας που αναμένεται να επωφεληθούν από την επέκταση των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν την Alstom SA (EPA:ALO), την ABB Ltd. (NYSE:ABB) και τη Siemens AG (ETR:SIE ).

12. Σαουδική Αραβία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 449 χιλιόμετρα

Με 449 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική χρήση, η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί τον πρώτο σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας στην έρημο στον κόσμο. Ο Haramain Express είναι επίσης ο πρώτος ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας διπλής τροχιάς στη Σαουδική Αραβία και έχει φέρει μια νέα εμπειρία ταξιδιών στη ξηρά στη χώρα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2009 και με κινεζικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου, άνοιξε τελικά στο κοινό το 2018.

11. ΗΠΑ

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 735 χιλιόμετρα

Παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που απέκτησαν τρένα υψηλής ταχύτητας, το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας των ΗΠΑ απέτυχε να εξαπλωθεί. Με 735 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 11η θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Τα τρένα Acela της Amtrak μπορούν να επιτύχουν εντυπωσιακές τελικές ταχύτητες 265 km/h. Άλλες υπηρεσίες που επιτυγχάνουν χαμηλότερες κορυφαίες ταχύτητες επικρατούν επίσης στις ΗΠΑ.

10. Σουηδία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 860 χιλιόμετρα

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών της Σουηδίας θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Από το 2022, η Σουηδία διαθέτει 860 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική χρήση. Πολλά τρένα στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων των τρένων υψηλής ταχύτητας SJ, μπορούν να κινούνται με υψηλές ταχύτητες και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα τροχιάς έτοιμη για λειτουργία στη χώρα.

9. Νότια Κορέα

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 873 χιλιόμετρα

Η σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας στη Νότια Κορέα για εμπορική χρήση ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2004. Από το 2022, η Νότια Κορέα έχει 873 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας και μαζί με αυτό κατατάσσεται στην 9η θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο υψηλό σιδηροδρομικό δίκτυο ταχύτητας. Η χώρα διαθέτει 2 φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, το Super Rapid Train και το Korea Train eXpress. Στη Νότια Κορέα, τα τρένα υψηλής ταχύτητας μπορούν να κινούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 km/h στις περισσότερες γραμμές.

8. Ιταλία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 921 χιλιόμετρα

Η πρώτη σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας στην Ιταλία άνοιξε το 1977. Γνωστή ως Direttissima, συνέδεε τη Ρώμη με τη Φλωρεντία και η τελική ταχύτητα στη γραμμή ήταν 250 km/h. Σήμερα, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας αποτελείται από 2 γραμμές στην Ιταλία και με τελική ταχύτητα 300 km/h, συνδέουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Ιταλία διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας 921 χιλιομέτρων.

7. Τουρκία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 1.052 χιλιόμετρα

Το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Τουρκίας άρχισε να λειτουργεί το 2009. Έκτοτε, η Τουρκία έχει επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας και υπάρχουν 1.052 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική χρήση στη χώρα από το 2022. Η Τουρκία κατατάσσεται ψηλά μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας και με μια σειρά από γραμμές υπό κατασκευή και σε φάση σχεδιασμού, η Τουρκία στοχεύει επίσης να αναπτύξει περαιτέρω το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στο μέλλον.

6. Φινλανδία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 1.120 χιλιόμετρα

Από το 2022, η Φινλανδία διαθέτει 1.120 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε εμπορική χρήση. Τα κεκλιμένα τρένα υψηλής ταχύτητας Alstom Pendolino συνδέουν την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, με άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 250 km/h.

5. Γερμανία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 1.571 χιλιόμετρα

Με 1.571 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Γερμανία κατατάσσεται μεταξύ των 5 κορυφαίων χωρών με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Ως μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας της, η Γερμανία διαθέτει μια αναβαθμισμένη γραμμή καθώς και μια σειρά από νέες γραμμές όπου η τελική ταχύτητα μπορεί να φτάσει περίπου τα 300 km/h. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Γερμανία.


4. Γαλλία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 2.735 χιλιόμετρα

Άνοιξε το 1981, ο πρώτος γαλλικός σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας, ο LGV Sud-Est, συνέδεε τα προάστια του Παρισιού και της Λυών. Από το 2022, με 2.735 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Γαλλία κατατάσσεται μεταξύ ορισμένων από τις κορυφαίες χώρες με μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες γραμμές και ορισμένες γραμμές είναι υπό κατασκευή.

3. Ιαπωνία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 3.081 χιλιόμετρα

Η Ιαπωνία φημίζεται για τα τρένα bullet της. Το Shinkansen είναι ένα δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία που κατασκευάστηκε αρχικά για να συνδέσει μακρινές ιαπωνικές περιοχές με το Τόκιο, για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το αρχικό Tokaido Shinkansen, που συνδέει 3 από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Τόκιο, τη Ναγκόγια και την Οσάκα, παραμένει μία από τις πιο πολυσύχναστες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Η Ιαπωνία έχει 3.081 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας και κατατάσσεται στην 3η θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

2. Ισπανία

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 3.661 χιλιόμετρα

Στην Ισπανία, οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας άνοιξαν το 1992 και η πρώτη γραμμή συνέδεε τις πόλεις της Μαδρίτης, της Κόρδοβας και της Σεβίλλης. Με 3.661 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας επιτρέπει γρήγορες συνδέσεις μεταξύ ισπανικών πόλεων. Τα ισπανικά τρένα υψηλής ταχύτητας AVE Alta Velocidad Española (AVE) λειτουργούν στο μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, με ταχύτητες έως και 310 km/h.

1. Κίνα

Μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας: 40.474 χιλιόμετρα

Με 40.474 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας με τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας με μεγάλη διαφορά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των συνολικών σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο περιλαμβάνει νεόδμητες σιδηροδρομικές γραμμές και είναι ικανό να φιλοξενήσει τρένα υψηλής ταχύτητας που κινούνται με ταχύτητα 250-350 km/h.

insidermonkey.com

sidirodromikanea.blogspot.com