Ιστορικό κτήριο «ξαναζωντανεύει»
Φλώρινα/Photo: Shutterstock
Ξεκινούν οι διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αφορά στην αποκατάσταση ενός κτηρίου στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φλώρινας και στη μετατροπή του σε Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, με ξενώνες φιλοξενίας νέων από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας.
ΑΠΟ ΤΟΝΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ
Η περιοχή του Σταθμού ΟΣΕ βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης και σήμερα τα κτήριά της λειτουργούν μερικώς. Το κτήριο που θα αξιοποιηθεί βρίσκεται πλησίον του κεντρικού κτηρίου επιβατών. Το κτήριο χρονολογείται προ του έτους 1945 και πιθανόν ανάγεται στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του σταθμού, στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Αρχικά, εκτιμάται ότι είχε τη χρήση αποθήκης, όπως και αρκετά από τα συνολικά 17 κτήρια του σταθμού. Ο Σταθμός Φλώρινας και η αντίστοιχη σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκε το 1933, ως μικρή παράκαμψη από τη βασική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου, που λειτουργούσε από το 1891, προκειμένου να αφιχθεί το τρένο εντός της πόλης.
Κατά τη δεκαετία του 1990, το κτήριο μετατράπηκε σε κέντρο διασκέδασης, το οποίο λειτούργησε για περίπου 10 χρόνια. Έκτοτε, έχει εγκαταλειφθεί και σε συνδυασμό με πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εσωτερικό του, βρίσκεται πλέον σε κακή κατάσταση.
Photo: Shutterstock
Η νέα προτεινόμενη χρήση αποτελείται από δύο κύριες λειτουργικές ενότητες. Η πρώτη είναι ένας συνεργατικός πολυχώρος με ατομικούς και ομαδικούς γραφειακούς χώρους και δυνατότητα εξυπηρέτησης εκδηλώσεων, συνεδριάσεων κ.λ.π. και η δεύτερη ένας χώρος ξενώνων φιλοξενίας νέων. Στην παρούσα φάση προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της μελέτης δημιουργίας του Κέντρου.
Κύριος στόχος της πρότασης είναι η προσέλκυση νέων δημιουργών και επαγγελματιών και ευφυών επιχειρήσεων, καθώς και η ευρύτερη διάδραση με την τοπική κοινωνία, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Η προτεινόμενη χρήση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της πόλης της Φλώρινας και να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πολυεπίπεδης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ένταξη της προτεινόμενης χρήσης κρίνεται απόλυτα συμβατή τόσο με τον χαρακτήρα του ιστορικού κτηρίου, όσο και με την περιοχή. Να σημειωθεί ότι η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κελυφών αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής σε διεθνές επίπεδο. Η στοχευμένη ανάκτησή τους αποτελεί μια σύγχρονη αστική πρακτική, που επιτρέπει στις πόλεις να αξιοποιούν εκ νέου τα εγγεγραμμένα ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία ενός τόπου.
travel.gr
sidirodromikanea.blogspot.com