Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Οι σιδηρόδρομοι της Πολωνίας σταμάτησαν από ένα απλό ραδιοφωνικό χακάρισμα.

Στάλθηκαν μη εξουσιοδοτημένα ραδιοφωνικά σήματα για να σταματήσουν τα πολωνικά τρένα στις γραμμές τους, ενώ ο ρωσικός εθνικός ύμνος φέρεται να έπαιζε στο βάθος.
Φωτογραφία : ZagAlex ( Shutterstock )

Το σύστημα ασυρμάτου του πολωνικού σιδηροδρόμου παραβιάστηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν 20 εμπορευματικά και επιβατικά τρένα σε πρωτοφανή κατάσταση. Το χακάρισμα, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία, εκμεταλλεύτηκε ένα κρίσιμο ελάττωμα στο σύστημα ασυρμάτου ασφαλείας του σιδηροδρόμου, με το πρόβλημα να αποκατασταθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Έρευνα για την κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP) ανέφερε ότι τα ραδιοφωνικά σήματα που στάλθηκαν για να σταματήσουν τα τρένα παρεμβάλλονται με ηχογράφηση του εθνικού ύμνου της Ρωσίας και ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Πολωνία είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών που φέρνει τα απαραίτητα όπλα που παρέχονται από τις δυτικές χώρες και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής και ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Stanislaw Zaryn είπε στο PAP: «Προς το παρόν, δεν αποκλείουμε τίποτα». Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης του πολωνικού κράτους. Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε συνδυασμό με τη Λευκορωσία».

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες φέρεται να αποκαταστάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οι πολωνικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι ανέφεραν σε δήλωση ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες των τρένων» και η κυβερνοεπίθεση προκάλεσε μόνο «δυσκολίες στη λειτουργία των τρένων».

Οι εντολές διακοπής του ραδιοφώνου στην Πολωνία μπορούν να εκτελεστούν από οποιονδήποτε με εξοπλισμό μόλις 30 $ για τη δημιουργία εντολών χρησιμοποιώντας τη σωστή ραδιοσυχνότητα, είπε στο Wired ο Lukasz Olejnik, ερευνητής και σύμβουλος κυβερνοασφάλειας . Οι χάκερ θα μπορούσαν φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει απλούς τόνους που μπορούν να βρεθούν σε ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είπε. Το έγγραφο αναφέρει ότι καθορίζει τη «διαλειτουργικότητα που σχετίζεται με το υποσύστημα ελέγχου-χειρισμού και σηματοδότησης του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος υψηλής ταχύτητας».

Ωστόσο, οι χάκερ δεν θα χρειάζονταν απαραίτητα πρόσβαση στο έγγραφο, σύμφωνα με τον Olejnik, ο οποίος είπε ότι οι πληροφορίες είναι ευρέως διαθέσιμες στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα στο YouTube. «Είναι τρία τονικά μηνύματα που στέλνονται διαδοχικά. Μόλις το λάβει ο ραδιοεξοπλισμός, η ατμομηχανή σταματά». Και πρόσθεσε: «Όλοι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Ακόμα και έφηβοι που τρολάρουν. Οι συχνότητες είναι γνωστές. Οι τόνοι είναι γνωστοί. Ο εξοπλισμός είναι φθηνός.»

Μια άλλη μη εξουσιοδοτημένη στάση ραδιοφωνικού σήματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου αναφέρθηκε το επόμενο πρωί, επηρεάζοντας τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Bialogard και Runowo Pomorskie. Σύμφωνα με το PAP, το Radio RMF FM ανέφερε ότι ένας οδηγός εμπορευματικού τρένου στη γραμμή Swidwin-Worowo και ένας ελεγκτής κυκλοφορίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Runowo Pomorskie έλαβαν σήμα να σταματήσει το τρένο. Μόλις το προσωπικό του τρένου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος, ο ελεγκτής κυκλοφορίας έδωσε στον οδηγό άδεια να συνεχίσει τη διαδρομή του, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Πολωνίας ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι οι αναφερόμενες διακοπές τρένων από την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστο δράστη» και κάθε τρένο που λαμβάνει «σήμα ραδιοφωνικής στάσης έχει ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή όλων των τρένων των οποίων οι ασύρματοι λειτουργούν σε δεδομένο συχνότητα."

Αν και η ραδιοπαραβίαση είναι μια απλή διαδικασία στη φύση, η επιχείρηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική ως επιζήμια για την υποστήριξη της Πολωνίας στις συνεχιζόμενες πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας , είπε ο Olejnik στο Wired. «Όταν είσαι κόμβος υποστήριξης για την πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία, είσαι πράγματι στόχος», είπε ο Olejnik στο πρακτορείο. «Τα χαμηλά φρούτα είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση».

gizmodo.com
sidirodromikanea.blogspot.com