Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Οι βόλτες με τρένο στην Πολωνία είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης


Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από μια πράσινη οργάνωση, τα σιδηροδρομικά εισιτήρια στην Πολωνία είναι πολύ φθηνότερα από τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε 112 λεπτομέρειες δρομολογίων στην Ευρώπη, αποκάλυψε ότι η διαφορά κόστους μεταξύ τρένου και αεροπορικού ταξιδιού είναι η δεύτερη πιο αισθητή στην Ισπανία, όπου οι ναύλοι των τρένων είναι 3,9 φορές υψηλότεροι από τους ναύλους των αεροπορικών εταιρειών. Την Ισπανία ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής, με τα εισιτήρια του τρένου να κοστίζουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τα αεροπορικά ταξίδια. Επιπλέον, στο Βέλγιο και τη Γαλλία, τα αεροπορικά ταξίδια είναι 2,6 φορές φθηνότερα από τις τιμές των τρένων και ακολουθούν η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι πτήσεις είναι φθηνότερες από τα τρένα σε 79 από τα 112 δρομολόγια που μελετήθηκαν, με τα τρένα να είναι περίπου δύο φορές πιο δαπανηρά από τις πτήσεις.

Ωστόσο, η πτήση μπορεί να έχει επίδραση στο περιβάλλον έως και 80 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της χρήσης τρένου. Το κόστος πτήσης μεταξύ Βαρκελώνης και Λονδίνου είναι το υψηλότερο για ένα ταξίδι που αναχωρεί την ίδια μέρα, με τα σιδηροδρομικά εισιτήρια να κοστίζουν έως και 30 φορές υψηλότερα. Τα σιδηροδρομικά εισιτήρια μεταξύ Λονδίνου και Μπρατισλάβα ήταν κατά μέσο όρο 15,5 φορές σε σύγκριση με τις πτήσεις, ακολουθούμενα από αυτά μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών, Μαδρίτης και Βρυξελλών, Βαλένθια και Παρισιού και Ρώμης και Βιέννης.

Τα εισιτήρια τρένου σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο ακριβά από εκείνα της Κεντρικής Ευρώπης, όπου μερικές φορές μπορεί να είναι φθηνότερα από τα αεροπορικά. Τα τρένα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά πιο αργά, λιγότερο συχνά, έχουν λιγότερες συνδέσεις και παρέχουν λιγότερες ανέσεις από τα αντίστοιχα δυτικά.

Παρόλο που οι πτήσεις σε μεγαλύτερες διαδρομές είναι πιο ακριβές, οι πιο δημοφιλείς διαδρομές μικρών αποστάσεων στην περιοχή εξακολουθούν να είναι Άμστερνταμ-Λονδίνο, Λονδίνο-Εδιμβούργο και Τουλούζη-Παρίσι, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερις έως τεσσεράμισι ώρες σιδηροδρομικώς.

Το εβδομήντα εννέα τοις εκατό των δρομολογίων που αναφέρονται στην έρευνα εξυπηρετούνται από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και οι υπόλοιπες πτήσεις μεταφοράς που εξυπηρετούνται από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους είναι οι λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές πτήσεις.

Οι πτήσεις μεταφοράς προβλέπεται να είναι 10 φορές πιο ρυπογόνες από τις απευθείας πτήσεις, γεγονός που έχει σημαντική επίδραση στο περιβάλλον.


 travelandtourworld.com
sidirodromikanea.blogspot.com