Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΣΦΣ: Ημερήσια εκδρομή στη Λαυρεωτική και την Μακρόνησο


Ο σύλλογος «Φίλων του Σιδηροδρόμου» προγραμματίζει μία φθινοπωρινή εξόρμηση στην Λαυρεωτική και την Μακρόνησο. Δύο περιοχές γεμάτες μνήμες. Την περιοχή από την οποία άντλησε την δύναμή της η Αθηναϊκή Δημοκρατία, την περιοχή όπου εκτυλίχθηκαν τα περίφημα «Λαυρεωτικά», τα οποία συντάραξαν το νεαρό «Βασίλειο της Ελλάδος» του 19ο αιώνα, την περιοχή που για πολλά χρόνια τα φουγάρα των εργοστασίων της κάπνιζαν όλο το 24ωρο. 

Την περιοχή η οποία παρήγαγε πρωτοφανή πλούτο, αλλά και φτώχια και καταπίεση. Και τέλος, την περιοχή που έδεσε το όνομά της με την σκοτεινότερη πλευρά του «Εμφυλίου Πολέμου».

Η εκδρομή αυτή θα γίνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Η αναχώρηση του μισθωμένου από τον Σ.Φ.Σ. λεωφορείου τύπου «πούλμαν», το οποίο θα μας μεταφέρει στην Λαυρεωτική, θα αναχωρήσει στις 08.30 π.μ. από την πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από τον Σταθμό Λαρίσης. Άρα όσοι θα συμμετάσχουν σ' αυτή την εκδρομή θα πρέπει να είναι εκεί το αργότερο στις 08.20.

Το λεωφορείο, μέσω της παραλιακής Εθνικής οδού Αθηνών - Σουνίου και της Αναβύσσου θα μεταβεί στον Άγιο Κωνσταντίνο της Λαυρεωτικής.

Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Αγ. Κωνσταντίνου Καμάριζας

Κατά την διάρκεια της εκδρομής αυτής θα επισκεφθούμε το «Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο» του Άγιου Κωνσταντίνου (Καμάριζας) καθώς και την ευρύτερη περιοχή που είναι πλήρης από μνήμες και κατάλοιπα της διαχρονικής εκμετάλλευσης των ορυχείων της Λαυρεωτικής, αλλά και την πρώτη σιδηροδρομική σήραγγα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, για να διέρχονται από αυτήν οι σιδηροδρομικοί συρμοί που μετέφεραν τα μεταλλεύματα.


Μετά το φαγητό θα επισκεφθούμε το ακατοίκητο νησί της Μακρονήσου, όπου θα μεταβούμε με πλοιάριο το οποίο θα εκκινήσει από το λιμάνι του Λαυρίου. Η Μακρόνησος, η οποία χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, έγινε γνωστή κυρίως διότι, στα χρόνια του «Εμφυλίου Πολέμου» (1946 - 1949), χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο «εθνικής αναμόρφωσης» πολιτικών κρατουμένων και έμεινε στην ιστορία ως «κολαστήριο». Σήμερα έχει περιληφθεί στον κατάλογο των «προστατευόμενων ιστορικών τόπων» και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Μετά την επιστροφή από την Μακρόνησο θα επιβιβαστούμε στο μισθωμένο από τον Σ. Φ. Σ. λεωφορείο και θα επιστρέψουμε στην Αθήνα, από την «Μεσογειακή», αυτή τη φορά, οδό.

Η πρώτη σιδηροδρομική σήραγγα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα


Το κόστος συμμετοχής, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις με το λεωφορείο και το πλοιάριο, αλλά και οι ξεναγήσεις, ανέρχεται σε 55€ για τα ταμειακώς εντάξει μέλη του συλλόγου και σε 65€ για τους λοιπούς.


Θα πρέπει να προνοήσουμε να έχουμε μαζί μας: Νερό, καπέλο ή ομπρέλα, κλειστά παπούτσια εκδρομής κατάλληλα για βάδισμα σε χωματόδρομο.

Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Μιχάλη Θεοφανόπουλο στο τηλέφωνο 6978686308, ή στη Λέσχη μας, κάθε Τετάρτη (μετά την Αυγουστιάτικη διακοπή της λειτουργείας της, δηλαδή από την Τετάρτη 31 Αυγούστου και μετά) από την 18.00 μέχρι την 21.00.


Οι θέσεις είναι περιορισμένες διότι περιορισμένες είναι και οι θέσεις του λεωφορείου.


Για το Δ.Σ. του "Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου"



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Π. Ράλλης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φ . Λυκομήτρος



sidirodromikanea.blogspot.com