Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Αυτή είναι η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ

Ενας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακίνητης περιουσίας της χώρας είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το χαρτοφυλάκιο της ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει 3.681 γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 106.413 στρεμμάτων και 4.014 κτίρια επιφάνειας 380.260 τ.μ. σε ολόκληρη τη χώρα. Διαχειρίζεται ακόμα 3.752 μονάδες τροχαίου υλικού.

Χρήστος Κολώνας

 Η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση της ακίνητης και κινητής σιδηροδρομικής περιουσίας. Το 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των θυγατρικών του Υπερταμείου, ήταν χρονιά δυναμικής ανάπτυξης για τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Κατέγραψε κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 49% σε σχέση με το 2020, ως αποτέλεσμα της διατήρησης του κύκλου εργασιών σε υψηλά επίπεδα, του εξορθολογισμού των δαπανών και της αναγνώρισης σημαντικών κερδών από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε ακίνητα και δικαιωμάτων χρήσης και διαχείρισης επί ακινήτων.

Πηγές εσόδων

Η εταιρεία έχει τρεις βασικές πηγές εσόδων: τη μίσθωση του τροχαίου υλικού που διαχειρίζεται, την αξιοποίηση και μίσθωση ακινήτων και την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για το έργο «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου» (Θριάσιο Ι) και η υπογραφή της τον Μάρτιο του 2022 που άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση, στο ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο, μιας επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 3.000 ως 5.000 θέσεις εργασίας. Η τροποποίηση της σύμβασης κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 4/11/2022.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ διαχειρίζεται επίσης έκταση 672 στρεμμάτων στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ν. 4799/2021 και εντός του 2022 η ΓΑΙΑΟΣΕ ξεκίνησε τη διαδικασία αξιοποίησής του για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου, υπογράφοντας σύμβαση με το ΤΑΙΠΕ∆ (PPF) για την ωρίμαση του έργου. Προχώρησε, παράλληλα, στην εκπόνηση πολεοδομικής και περιβαλλοντικής μελέτης για την αξιοποίηση έκτασης 133 στρεμμάτων στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης, κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΣΕ και τον Δήμο Κατερίνης.

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, η εκτίμηση της εμπορικής αξίας 154 επιλεγμένων στρατηγικών ακινήτων και ο διαγωνισμός για το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου σιδηροδρομικού σταθμού Πύργου Ηλείας. Η διαδικασία εμπορικής εκτίμησης συνεχίζεται και το 2022 με την εκτίμηση 136 (νέων) ακινήτων.

news.b2green.gr
sidirodromikanea.blogspot.com