Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα του σιδηροδρόμου: Βασίλης Πασχάλης

Μνήμες από τον εργασιακό του βίο στο σιδηρόδρομο μας μεταφέρει ο συνταξιούχος μηχανοδηγός του ΟΣΕ Βασίλης Πασχάλης, ο όποιος στην σύντομη συνομιλία μας ξεδίπλωσε στιγμές από την ζωή του, που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη του.

 Προσλήφθηκε στον σιδηρόδρομο αρχικά ο βοηθός μηχανοδηγού το 1974 και στην συνέχεια και μετά από εξετάσεις έγινε μηχανοδηγός για να αποχωρήσει από τον σιδηρόδρομο λόγω συνταξιοδότησης με το βαθμό του Μηχανοστασιάρχη.Στην αφήγηση του για την ζωή του στον σιδηρόδρομο είπε:

«Πέρασα και καλές στιγμές και άσχημες στιγμές στο σιδηρόδρομο. Από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι εκείνη του εκτροχιασμού της επιβατικής αμαξοστοιχίας «Ακρόπολις» που συνέβη κοντά στην γέφυρα του Αλιάκμονα τον Ιούνιο του 1979. Εγώ ήμουν βοηθός μηχανοδηγού και μηχανοδηγός ήταν ο Δημήτρης Κορνιανός. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για εμένα αυτό συμβάν» μας είπε. Για τον εκτροχιασμό ο τύπος ανέφερε ότι εκτροχιάστηκαν πέντε από τα επτά βαγόνια και ότι τραυματίστηκαν 20 επιβάτες.
«Ένα άλλο επίσης συμβάν που έζησα ήταν εκείνο με την σύγκρουση με μια νταλίκα όπου για καλή μας τύχη η μηχανή μας ήταν ανάποδα γυρισμένη και αυτό μας γλίτωσε από βέβαιο θάνατο» υπογράμμισε ο κ. Πασχάλης. Σήμερα ως συνταξιούχος ζει στην Λάρισα και χαίρετε την ζωή με την οικογένεια του και τα τέσσερα εγγόνια του. «Συχνά κατεβαίνω στον σταθμό της Λάρισας και βλέπω τα τρένα και έτσι νιώθω λιγότερο την απουσία του τρένου από την Ζωή μου» μας είπε με συγκίνηση ο κ. Βασίλης Πασχάλης.


Ο κ. Βασίλης Πασχάλης μας χάρισε μια σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του στην οποία είναι αποτυπωμένη μια Γερμανική ατμήλατη μηχανή του 1923 και στην μικρή ένθετη ο ίδιος να μηχανοδηγεί μια σύγχρονη ελκτική μηχανή.

Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com