Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Τη Mytilineos και τη HELLENiQ ENERGY φέρνει πιο κοντά ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής


Αρκετά κοντά αναμένεται να φέρει το έργο του Δυτικού Προαστιακού Αττικής τη Mytilineos με τη HelleniQ Energy, όπως αναφέρουν πηγές με πολύ καλή γνώση δύο σημαντικών projects που έχουν αναλάβει οι εταιρείες.

Γεράσιμος Σεραφειμίδης


Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Ανδρέας Σιάμισιης (HelleniQ Energy)

Πρόκειται για τη σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώσει την Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα, το οποίο έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos για λογαριασμό του ΟΣΕ και οδεύει άμεσα προς υπογραφή, και τη σύνδεση των διυλιστηρίων της HelleniQ Energy στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα μέσω αγωγών, οι οποίοι θα περνούν από το όριο της απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Mytilineos αναμένεται να υπογράψει το έργο αξίας 130 εκατ. Ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς η σύμβαση αναμένεται να πάρει το τελικό πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύντομα και θα πρέπει στη συνέχεια να πάει στη Βουλή, ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του έτους και η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του είναι αρκετά αυστηρά. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το έργο βγήκε στον αέρα το περασμένο φθινόπωρο και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο από την προκήρυξή του. Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο έτη και τέσσερις μήνες με αποτέλεσμα να μην τίθενται σε κίνδυνο τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι δύο εταιρείες πρέπει να «συγχρονιστούν» καθώς τόσο η κατασκευή της νέας γραμμής όσο και η τοποθέτηση των αγωγών που θα συνδέσουν τα διυλιστήρια συμπίπτουν χρονικά. Γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κοινή πρόκληση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Mytilineos θα κατασκευάζει τα τμήματα από Μέγαρα έως Ελευσίνα και από Ασπρόπυργο έως τα Άνω Λιόσια έως ότου η HelleniQ Energy κατασκευάσει τους δύο αγωγούς. Επιπλέον, η HelleniQ Energy θα αναλάβει και το κόστος για την προετοιμασία του εδάφους πάνω από τους αγωγούς, ώστε η Mytilineos να μπορεί να εγκαταστήσει τις γραμμές για το Προαστιακό Δυτικής Αττικής.

Π. Τερεζάκης (ΟΣΕ): Σημαντικό έργο πνοής ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής

Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, μίλησε στο mononews και επισήμανε τη σημασία της υλοποίησης του Δυτικού Προαστιακού Αττικής. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή και θα τη θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς εκτιμά ότι θα «ζωντανέψουν» ιστορικά ακίνητα όπως για παράδειγμα οι χαλυβουργίες που ανήκαν στις οικογένειες Αγγελόπουλου και Μάνεση αντίστοιχα, καθώς τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η HIG σχεδιάζουν να τις αξιοποιήσουν ως logistic centers.

Προσθέτει πως η νέα γραμμή θα περνάει μέσα από όλη τη βιομηχανική ζώνη από τον Ασπρόπυργο έως την Ελευσίνα, η οποία περιλαμβάνει τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, Χαλυβουργίες, τις εταιρίες logistics, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και πυκνοκατοικημένες περιοχές (όπως ο Λουτρόπυργος και τα Μέγαρα) όπου κινείται κόσμος που δουλεύει σε αυτές τις βιομηχανίες.

Με αυτόν τον τρόπο, ο επικεφαλής του ΟΣΕ, εκτιμά ότι οι περιοχές αυτές θα βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό εντός της επόμενης πενταετίας, ενώ θα πετυχαίνουν κάτι που συμβαίνει σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή την οδική, σιδηροδρομική και λιμενική σύνδεση.


mononews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com