Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Οι πιο όμορφοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στον κόσμο


Με τους πρώτους σιδηροδρόμους που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1804, κατασκευάστηκαν πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο που αποτελούν λείψανα της ιστορίας και του πολιτισμού διαφόρων πολιτισμών. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν σε όλο τον κόσμο.


St. Pancras International, Λονδίνο

Ο St. Pancras International άνοιξε το 1868 και είναι ένας από τους πιο υπέροχους σιδηροδρομικούς σταθμούς στον κόσμο. Αυτό το βικτοριανό γοτθικό αρχιτεκτονικό θαύμα χτίστηκε με μια μεγάλη στέγη από σφυρήλατο σίδερο ενός ανοίγματος. Είναι ένας συναρπαστικός κόμβος για διάφορες δραστηριότητες όπως ψώνια, φαγητό και φυσικά ταξίδια. Περιλαμβάνει επίσης το Searcys' Champagne Bar, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σαμπάνια μπαρ στην Ευρώπη.

(Πίστωση εικόνας: Unsplash)

Grand Central Terminal, Νέα Υόρκη

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στον κόσμο, το Grand Central Terminal βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Είναι μια σημαντική τοποθεσία που ενσωματώνει την αρχιτεκτονική Beaux-Arts και ολοκληρώθηκε το έτος 1913. Με τις ελκυστικές τοιχογραφίες στην οροφή και τους τεράστιους πολυελαίους, το μέρος δίνει μια αίσθηση μεγαλείου και θαυμασμού σε όποιον το επισκεφτεί.

(Πίστωση εικόνας: Unsplash)

Antwerpen-Centraal, Αμβέρσα, Βέλγιο

Βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης, την Αμβέρσα, ο σταθμός Antwerpen-Centraal είναι ένα μοναδικό και εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό θέαμα που άνοιξε το 1905. Χτισμένος με 20 διαφορετικούς τύπους μαρμάρου και πέτρας, αυτός ο εντυπωσιακός σιδηροδρομικός σταθμός διαθέτει έναν τεράστιο γυάλινο θόλο. Υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επανήλθε στην αρχική του μεγαλοπρέπεια.

(Πίστωση εικόνας: Unsplash)

Τερματικός σταθμός Chhatrapati Shivaji, Βομβάη

Παλαιότερα γνωστό ως Victoria Terminus, ο σταθμός Chhatrapati Shivaji είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κτίρια στη Βομβάη. Χτισμένος το 1887, ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός έχει σχεδιαστεί με ένα μείγμα παραδοσιακών ινδικών και βικτωριανών γοτθικών αρχιτεκτονικών στυλ. Ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο από την κυβέρνηση της Μαχαράστρα και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2004.

(Πίστωση εικόνας:@IndEmbMoscow/Twitter)
(Φωτογραφία: Twitter )
Gare de Metz-Ville, Metz

Χτισμένος περισσότερο από έναν αιώνα το 1908, ο Gare de Metz-Ville είναι ο κύριος σταθμός του Μετς της Γαλλίας. Το κτίριο έχει μακρά ιστορία, καθώς είναι ένα αυτοκρατορικό λείψανο της γερμανικής κυριαρχίας που χτίστηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμος Β', καθώς και η ιδιωτική του κατοικία. Ο υπέροχος σιδηροδρομικός σταθμός είναι τώρα η έδρα της SNCF, μιας γαλλικής κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

(Πίστωση εικόνας:@Kees2300/Twitter)
(Φωτογραφία: Twitter )
Σταθμός Kanazawa, Ishikawa

Ένα από τα πιο φουτουριστικά σχέδια του παρελθόντος, ο σταθμός Kanazawa χτίστηκε το 1898. Διαθέτει μια παραδοσιακή ξύλινη πύλη torii και έχει έναν όμορφο θόλο Motenashi από αλουμίνιο και γυαλί, μαζί με εκθαμβωτικά φύλλα χρυσού. Είναι ο κύριος σταθμός του Ishikawa της Ιαπωνίας όπου καθημερινά κυκλοφορούν πολλά τρένα υψηλής ταχύτητας.

(Πίστωση εικόνας:@japan/Twitter)
(Φωτογραφία: Twitter )

Σταθμός Ramses, Κάιρο

Ένα από τα εντυπωσιακά δείγματα της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής, ο σταθμός Ramses στο Κάιρο, χτίστηκε το 1856. Ο σταθμός πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Αιγύπτιο Φαραώ Ραμσή Β'. Είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Καΐρου, της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, και γνωστός και ως Σταθμός Misr.

(Πίστωση εικόνας:@aymen_moulazem/Twitter)
(Φωτογραφία: Twitter )

wionews.com
sidirodromikanea.blogspot.com