Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η Βουλγαρία και ηΤουρκία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για νέα διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση

 
Φωτογραφία: Holding BDZ 

 Η Βουλγαρία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας εμπορευμάτων, δήλωσε το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών.

Γράφει η Antonia Kokalova-Gray

Η μελλοντική σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει τις πόλεις Yambol και Elhovo στη νοτιοανατολική Βουλγαρία με την Αδριανούπολη στην Τουρκία, με ένα νέο συνοριακό σημείο ελέγχου που θα δημιουργηθεί κοντά στο βουλγαρικό χωριό Λέσοβο, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Οι προεπενδυτικές μελέτες για το έργο βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσεγγιστεί για να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα βοηθήσει στην ανακούφιση της διασυνοριακής κυκλοφορίας φορτηγών μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Kapitan Andreevo με την Τουρκία, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 1 εκατομμύριο βαρέα φορτηγά το 2022, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταφορών Χρίστο Αλεξίεφ. Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι από τις δύο χώρες εγκαινίασαν νέες διασυνοριακές λωρίδες για φορτηγά ψυγεία στο Kapitan Andreevo που είναι ένα σημαντικό σημείο εισόδου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία και η Τουρκία συμφώνησαν να αυξήσουν τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κίνηση σε 24 τρένα την ημέρα το 2023 από 14 κατά μέσο όρο πέρυσι , δήλωσε στο SeeNews εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων Υποδομής της Βουλγαρίας νωρίτερα φέτος.

seenews.com
sidirodromikanea.blogspot.com