Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Η ΕΕ επενδύει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βιώσιμες, ασφαλείς και αποτελεσματικές υποδομές μεταφορών


Η Επιτροπή επέλεξε 107 έργα υποδομής μεταφορών για να λάβει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) , το μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών.

 Πάνω από το 80% της χρηματοδότησης θα στηρίξει έργα που παρέχουν ένα πιο αποτελεσματικό, πιο πράσινο και πιο έξυπνο δίκτυο σιδηροδρόμων, εσωτερικών πλωτών οδών και θαλάσσιων διαδρομών κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (TEN-T ) . Τα έργα θα ενισχύσουν επιπλέον τις λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας , που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ουκρανίας.

Σημαντικές διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις κατά μήκος του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ έχουν επίσης δοθεί προτεραιότητα για χρηματοδότηση. Αυτές περιλαμβάνουν ιδίως τη σήραγγα της βάσης Brenner (που συνδέει την Ιταλία με την Αυστρία), τη Rail Baltica (που συνδέει τα τρία κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη), καθώς και το διασυνοριακό τμήμα μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας ( Emmerich–Oberhausen ). μεταξύ άλλων.

Θαλάσσια λιμάνια στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και την Πολωνία θα λάβουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αγκυροβολημένα πλοία.

Προκειμένου να γίνουν ασφαλείς στο μέλλον οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές, θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές κατά μήκος των διασυνοριακών πλωτών οδών Seine-Scheldt μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου . Τα λιμάνια της ενδοχώρας στις λεκάνες του Δούναβη και του Ρήνου , όπως η Βιέννη και το Άντερναχ, θα λάβουν επίσης αναβάθμιση.

Για να αυξηθεί περαιτέρω η ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) θα εγκατασταθεί σε τρένα και σιδηροδρομικές γραμμές στην Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Σλοβακία . Στους δρόμους, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ θα αναπτύξουν ευφυή συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών (ITS) , ιδίως συνεργατικά ITS (C-ITS) για ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες μεταφορές. Πολλά κράτη μέλη θα λάβουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκά έργα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις αεροπορικές μεταφορές και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Ιστορικό

Τα 107 έργα έχουν επιλεγεί από ένα σύνολο 353 που υποβλήθηκαν ως απάντηση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, που δημοσιεύθηκε το 2022.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση του συνολικού κόστους του έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος CEF Transport για την περίοδο 2021-2027 , διατίθενται 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση έργων ΔΕΔ-Μ στα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το 2014, η CEF έχει υποστηρίξει σχεδόν 1.300 έργα συνολικού ύψους 29,4 δισ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών (εξαιρουμένης της σημερινής προτεινόμενης επιλογής).

ec.europa.eu
sidirodromikanea.blogspot.com