Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Το τρένο, στο επίκεντρο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Guillermo Castrillo, Διευθυντής Στρατηγικής και Αειφορίας στην iryo

Εκπομπές άνθρακα. Κλιματική αλλαγή. Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αντοχή στο κλίμα. Απανθρακοποίηση. Περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κάθε μέρα διαβάζουμε και ακούμε έναν ατελείωτο αριθμό όρων που, τελικά, προειδοποιούν για μια μοναδική πραγματικότητα: υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για το κλίμα και είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σήμερα γιατί είναι η αιτία της κλιματικής αλλαγής και δεδομένης της πραγματικότητας ότι το 2022 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πρέπει να λάβουμε υπόψη λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του τομέα των μεταφορών (που αντιπροσωπεύει το 25% των συνολικών εκπομπών) και ιδιαίτερα της οδικής κινητικότητας (που αντιπροσωπεύει το 95% των εκπομπών από τις μεταφορές).

Ο τομέας των μεταφορών είναι η ραχοκοκαλιά της παγκοσμιοποίησης, είναι εγγυητής της λειτουργίας των παραγωγικών μοντέλων και των εδαφικών μας δομών, αλλά στην άλλη όψη του νομίσματος είναι ο αρνητικός αντίκτυπός του στη λειτουργία των οικοσυστημάτων μας, στη βιοποικιλότητα και στην ισορροπία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Η εργασία στον τομέα της κινητικότητας σάς επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε την ανάγκη αλλαγής της κινητικότητας όπως τη γνωρίζουμε, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η αγορά μεταφορών στην Ισπανία βρίσκεται σε πολύ συναρπαστικό στάδιο και η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων , με περισσότερες υπηρεσίες και εναλλακτικές λύσεις για τους επιβάτες, δείχνει ήδη την αρχή ενός βαθιού μετασχηματισμού της κινητικότητας.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) από τον Μάρτιο του 2023, τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών διπλασιάστηκε στο διάδρομο Μαδρίτης-Βαλένθια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και μεταξύ της πρωτεύουσας και της Βαρκελώνης θα αυξηθεί κατά 35,3%, ή τα τελευταία στοιχεία από την ένωση εργοδοτών αεροπορικών εταιρειών (ALA), τα οποία αντικατοπτρίζουν την έκρηξη υψηλής ταχύτητας σε σύγκριση με το αεροπλάνο με κατάρρευση 75% στα δρομολόγια της Βαρκελώνης, του Αλικάντε, της Μάλαγα, της Βαλένθια και της Σεβίλλης το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το 2019.

Αυτές οι σημαντικές αυξήσεις αντικατοπτρίζουν μια θετική αλλαγή στην τάση στην Ισπανία. Χάρη στην απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, κατέστη δυνατή η επέκταση των υπηρεσιών και η προσφορά πιο ανταγωνιστικών τιμών, κάνοντας άλματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι αυτή η πρόοδος, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό το μεγάλο βήμα για την Ισπανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας να διπλασιαστεί η ζήτηση για σιδηροδρομικές μεταφορές έως το 2030 και να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, είναι σημαντικό να προωθηθεί μια αλλαγή του μοντέλου προς πιο βιώσιμες μορφές μεταφοράς και να τεθεί ο σιδηρόδρομος ως αναπόσπαστο μοχλός αυτής της αλλαγής τρόπου μεταφοράς.

Και στην περίπτωση της Ισπανίας είναι, ει δυνατόν, ακόμη πιο επίκαιρο για δύο βασικούς λόγους . Το πρώτο, ότι οι διαδρομές μας υψηλής ταχύτητας τροφοδοτούνται από ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές και μηδενικές εκπομπές CO2 και, δεύτερον, ότι έχουμε μια ακτινωτή γεωγραφία όπου οι αποστάσεις από τη Μαδρίτη είναι μικρότερες από 700 χιλιόμετρα στις περισσότερες περιπτώσεις που δείχνουν ότι το τρένο είναι το μέσο μεταφοράς που προσαρμόζεται καλύτερα όσον αφορά τη βιωσιμότητα (το τρένο είναι στην πρώτη γραμμή της πράσινης κινητικότητας), την ασφάλεια, το κόστος και την ταχύτητα.

Για το λόγο αυτό, για να επιτευχθεί επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ισορροπία συνθηκών μεταξύ των διαφορετικών τρόπων μεταφοράς, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους έναντι άλλων τρόπων μεταφοράς, κυρίως έναντι των οδικών οχημάτων, που είναι οι κύριοι εκπομπές CO2 στην τομέας.

Εδώ και μισό αιώνα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε 5 Ιουνίου για να ευαισθητοποιήσει ότι η φύση, ο πλανήτης μας, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η αλλαγή τρόπου μεταφοράς στον τομέα των μεταφορών και η σημασία της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων δεν είναι σημαντική μόνο για τους σημερινούς επιβάτες, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Η αύξηση της προσφοράς και η είσοδος νέων φορέων στον πίνακα παιχνιδιού με νέα εξατομικευμένα προϊόντα για κάθε τύπο πελάτη συμβάλλουν στον τελικό στόχο: την τοποθέτηση του σιδηροδρόμου ως κύριο μέσο μεταφοράς, καθιστώντας δυνατή τη βιώσιμη διέλευση της Ισπανίας.

corresponsables.com
sidirodromikanea.blogspot.com