Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Πρόταση φίλων σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης προς την διοίκηση του ΟΣΕ: Να μεταφερθεί το βαγόνι του σουλτάνου και να εκτεθεί στην προσεχή ΔΕΘ.


Με έγγραφό του προς την διοίκηση του ΟΣΕ ο Σύλλογος Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, προτείνει την μεταφορά του βαγονιού - Καπνιστήριο του σουλτάνου Abdul Aziz στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα που βρίσκεται σήμερα και να εκτεθεί στο περίπτερο του ΟΣΕ στην προσεχή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στο έγγραφό του η διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει:

"Αξιότιμε Κε Δ/ντα Σύμβουλε,

Ο Σύλλογός μας, «ΦΙΛΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ», ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, επί σειράν ετών συνεργάζεται με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε., παρέχοντας συνδρομή σε Υλικά, (εργαλεία, συσκευές, ελαφρά οχήματα κ.λπ..), αλλά και με συμμετοχή των μελών μας στην οργάνωση και παρουσία του σχετικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, για την οργάνωση του περιπτέρου του ΟΣΕ Α.Ε., στη φετινή Δ.Ε.Θ., εφόσον υπάρξει συμμετοχή από την πλευρά του Οργανισμού, θα θέλαμε να προτείνουμε το εξής:

Να μεταφερθεί, προκειμένου να αποτελέσει κεντρικό έκθεμα, το ιστορικό όχημα - καπνιστήριο του Σουλτάνου Abdul Aziz, το οποίο, αν και ιστορικά ανήκει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αποθηκευμένο σε χώρο του Νέου Σιδηροδρομικού Μουσείου της Αθήνας.

Στο τέλος της Εκθέσεως, το εν λόγω όχημα, μπορεί να παραμείνει στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε ειδικά, για την περίπτωση, στεγασμένο και προστατευμένο χώρο, τον οποίο κατασκευάσαμε ύστερα από υπόσχεση που λάβαμε προ τριετίας από τη τότε Διοίκηση του Οργανισμού, περί επιστροφής του στη Θεσσαλονίκη.

Κατ' αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας και το όχημα καπνιστήριο θα πάρει τη θέση που του αξίζει στην πόλη και το χώρο που ανήκει ιστορικά."

                     Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας
           Κωνσταντίνος  Πάταρας                Ιωάννης Χαρίσης


sidirodromikanea.blogspot.com