Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Κορυφαίες εταιρείες με καινοτομίες στο κεντρικό σύστημα ελέγχου τρένων


Ο σιδηροδρομικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί εστία καινοτομίας, με δραστηριότητα που καθοδηγείται από την ανάγκη για υψηλή απόδοση, μειωμένες εκπομπές και βελτιωμένη εμπειρία επιβατών και αυξανόμενη σημασία τεχνολογιών όπως ο αυτοματισμός, ο προηγμένος έλεγχος και η σηματοδότηση τρένων και τα έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και επιτήρησης. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κατατεθεί και χορηγηθεί πάνω από 46.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη σιδηροδρομική βιομηχανία, σύμφωνα με την έκθεση της GlobalData για το Cloud in Railway: Κεντρικό σύστημα ελέγχου τρένων.

Σύμφωνα με το Technology Foresights της GlobalData, το οποίο χρησιμοποιεί πάνω από 9.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την ανάλυση της έντασης της καινοτομίας για τη σιδηροδρομική βιομηχανία, υπάρχουν 10+ τομείς καινοτομίας που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου.

Το κεντρικό σύστημα ελέγχου τρένων είναι ένας βασικός τομέας καινοτομίας στο cloud

Το κεντρικό σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας (CTC) είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τον έλεγχο και τη διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας από μια ενιαία τοποθεσία. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν κεντρικό αποστολέα τρένου που ελέγχει τις παρεμβολές σταθμών και τις κινήσεις των τρένων, βελτιώνοντας την κανονικότητα της κυκλοφορίας και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των σιδηροδρόμων εντός μιας καθορισμένης περιοχής.

Η ανάλυση της GlobalData αποκαλύπτει επίσης τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε τομέα καινοτομίας και αξιολογεί την πιθανή εμβέλεια και τον αντίκτυπο της δραστηριότητας κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικές εφαρμογές και γεωγραφίες. Σύμφωνα με την GlobalData, υπάρχουν 10+ εταιρείες, που εκτείνονται σε προμηθευτές τεχνολογίας, καθιερωμένες σιδηροδρομικές εταιρείες και ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή κεντρικού συστήματος ελέγχου τρένων.

Βασικοί παίκτες στο κεντρικό σύστημα ελέγχου των τρένων – μια ανατρεπτική καινοτομία στη σιδηροδρομική βιομηχανία

Η «ποικιλομορφία εφαρμογών» μετρά τον αριθμό των διαφορετικών αιτήσεων που προσδιορίζονται για κάθε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και χωρίζει σε γενικές γραμμές τις εταιρείες είτε σε εξειδικευμένες είτε σε «διαφοροποιημένες» καινοτόμες.

Η «γεωγραφική εμβέλεια» αναφέρεται στον αριθμό των διαφορετικών χωρών στις οποίες έχει καταχωριστεί κάθε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αντικατοπτρίζει το εύρος της προβλεπόμενης γεωγραφικής εφαρμογής, που κυμαίνεται από «παγκόσμια» έως «τοπική».
Τόμοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με κεντρικό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών

Η Siemens είναι η κορυφαία εταιρεία υποβολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο κεντρικό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών. Από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο παρατρόχιου και την ανίχνευση εμποδίων μέχρι τα συστήματα φάρων και τους αναμεταδότες ευαισθητοποίησης της κυκλοφορίας, η Siemens συνεχίζει να καινοτομεί στο κεντρικό σύστημα και τον εξοπλισμό ελέγχου τρένων.

Μερικές από τις κύριες λύσεις ελέγχου αμαξοστοιχίας που προσφέρει η Siemens περιλαμβάνουν το Trainguard MT, ένα ευέλικτο και αρθρωτό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχίας (CBTC) για την αυτοματοποίηση και τη βελτιστοποίηση των εργασιών μαζικής μεταφοράς, καθώς και λύσεις CBTC Trainguard 100, Trainguard 200 και Trainguard 100 για διαφορετικές Εφαρμογές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Τρένων (ETCS).

Άλλοι κορυφαίοι καινοτόμοι στο κεντρικό σύστημα ελέγχου τρένων περιλαμβάνουν την τεχνολογία ελέγχου κυκλοφορίας, την Alstom και τη Huawei.

Όσον αφορά την ποικιλομορφία εφαρμογών, η κινεζική εταιρεία BYD ηγείται του πακέτου, ακολουθούμενη από την China Railway Signal & Communication (CRSC) και την Caterpillar. Από γεωγραφική εμβέλεια, η Caterpillar είναι η κορυφαία εταιρεία, ακολουθούμενη από την Thales και την Alstom.

railway-technology.com

sidirodromikanea.blogspot.com