Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Στις «ράγες» νέα έργα ασφαλείας 35 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο


Ένταξη νέου έργου για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ συνολικού μήκους 65 χλμ με χρήση σύγχρονων «έξυπνων» τεχνολογικών συστημάτων

ΚΩΣΤΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ

Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, θα καλυφθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε την ένταξη νέου έργου για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ συνολικού μήκους 65 χλμ με χρήση σύγχρονων «έξυπνων» τεχνολογικών συστημάτων.
Το έργο θα κοστίσει 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς, όπως τονίζεται στην τεχνική περιγραφή του έργου, έχει διαπιστωθεί ότι οι σήραγγες του ΟΣΕ παρουσιάζουν από χρόνια ελλείψεις σε βασικές υποδομές ασφάλειας.

Και συγκεκριμένα:

έλλειψη ή ανεπάρκεια υποδομών σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας
έλλειψη φωτισμού και σήμανσης εξόδων κινδύνου
έλλειψη μηχανισμού επιθεώρησης, συντήρησης και παρακολούθησης της δομικής υγείας των σηράγγων αυτών

Το Έργο που ξεκινά με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, περιλαμβάνει:

1. Ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων πυρανίχνευσης πυρασφάλειας, μέσω της εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε κεντρικό πίνακα ελέγχου

2. Ανάπτυξη έξυπνών σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM)

3. Εγκατάσταση και Λειτουργία έξυπνου φωτισμού των σηράγγων και την (σύμφωνα με τον νόμο) Φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης

Στο έργο περιλαβάνεται και η λειτουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την αποτελεσματική υποστήριξη του Έργου.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, η εκτέλεση του οποίου περιγράφεται ως «επιτακτική ανάγκη», έχουν υπογραφεί το από 10/5/2023 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΤΕΕ.

Το Έργο περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες (Πιλοτική Λειτουργία, Παραγωγική Λειτουργία, Εκπαίδευση, εγγύηση εξοπλισμού και εφαρμογών) ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική θέση του σε παραγωγική λειτουργία.

newmoney.gr
sidirodromikanea.blogspot.com