Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΟΣΕ σε Hellenic Train για το GSM-R: «Να επισπεύσετε τις αναγκαίες ενέργειες για την ενεργοποίησή του» – Αποκαλυπτικά έγγραφα


Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων. To enikos.gr αποκαλύπτει τα έγγραφα που έστειλε ο ΟΣΕ στην Hellenic Train με αφορμή την λειτουργία του συστήματος GSM-R.

Της Στεφανίας Κασίμη

Να σημειωθεί ότι το σύστημα GSM-R (σύστημα ραδιοκάλυψης), είναι ένα από τα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (European Railways Traffic Management System ERTMS), που αποτελεί το σύστημα προτύπων για τη διαχείριση και τη διαλειτουργικότητα της σηματοδότησης των σιδηροδρόμων από την Ε.Ε. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, το οποίο στηρίζεται στο παγκοσμίως αποδεδειγμένα αξιόπιστο σύστημα κινητής τηλεφωνίας GSM, που καλύπτει όλες τις ανάγκες ασφαλούς επικοινωνίας ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου.

Δυστυχώς όπως προκύπτει από την επικοινωνία ΟΣΕ – Hellenic Train στο διάστημα που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως δοκιμαστική περίοδο (αρχικά από 1/8/2022 έως 1/11/2022) δεν «διαπιστώθηκε καμία αξιόλογη κίνηση (π.χ. εγγραφές συσκευών σας, συνομιλίες), προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα GSΜ-R ως πρώτο μέσο ραδιοεπικοινωνίας αμαξοστοιχιών-εδάφους. Αυτό είχε ως συνέπεια να δοθεί παράταση στην δοκιμαστική περίοδο έως τις 30/11/2022 δυστυχώς και πάλι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς όπως αναφέρει «επισπεύσετε τις τυχόν αναγκαίες ενέργειες από μέρους σας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα GSΜ-R ως πρώτο μέσο ραδιοεπικοινωνίας αμαξοστοιχιών-εδάφους».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σε έγγραφο με ημερομηνία 22/7/2022 και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ο ΟΣΕ ενημερώνει την Hellenic Train ότι «η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προχώρησε στην πρώτη έγκριση θέσης σε λειτουργία σταθερής εγκατάστασης του ψηφιακού συστήματος Ραδιοκάλυψης GSM-R, στα τμήματα του σιδηροδρομικού άξονα: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Κιάτο – Αεροδρόμιο και των κλάδων της γραμμής Θριάσιο – Ικόνιο και Οινόη – Χαλκίδα εξαιρουμένου του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός».

Όπως τονίζεται «Συνεπεία της ανωτέρω απόφασης, από την ο1.08.2022 τίθεται στις γραμμές για τις οποίες έχει λάβει έγκριση (βλ. προηγούμενη παράγραφο) σε τρίμηνη δοκιμαστική χρήση το σύστημα GSΜ-R για τη ραδιοεπικοινωνία μεταξύ αμαξοστοιχιών και σταθμών». και καταλήγει πώς «Σκοπός της δοκιμαστικής χρήσης του συστήματος Θα είναι η εξοικείωση του προσωπικού του Δαχ. Υποδομής και των Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων εν όψει της ο1.11.2022 οπότε το σύστημα GSΜ-R Θα αποτελεί το κύριο ασύρματο μέσο επικοινωνίας μεταξύ αμαξοστοιχιών και προσωπικού κυκλοφορίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που το σύστημα προσφέρει».



Στις 30/8/2022 ο ΟΣΕ ενημερώνει την Hellenic Train ότι «η δοκιμαστική χρήση του συστήματος GSΜ-R σε όσα τμήματα του δικτύου ο ΟΣΕ έχει λάβει έγκριση λειτουργίας ο παρατρόχιος εξοπλισμός, θα γίνεται με παράλληλη χρήση του υφιστάμενου συcπήματος τηλεπικοινωνίας VΗF. Θα πρέπει όμως με μέριμνα δική σας και της ΓΑΙΑΟΣΕ, να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες προς τη ΡΑΣ για την έγκριση Θέσης σε λειτουργία του εποχούμενου υποσυστήματος, έτσι ώστε η δοκιμαστική χρήση του όλου συστήματος να ολοκληρωθεί έως 30.11.2022, και κατόπιν το σύστημα να λειτουργεί ως το βασικό ασύρματο μέσο του δικτύου.

Επισημαίνουμε ότι ο ΟΣΕ ολοκλήρωσε την πιστοποίηση του συστήματος ραδιοκάλυψης GSΜ-R που εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης 10012 της ΕΡΓΟΣΕ (παρατρόχιο και εποχούμενο) και λόγω αρμοδιότητας ως διαχειριστής υποδομής, εξασφάλισε την έγκριση Θέσης σε λειτουργία από την ΡΑΣ για το παρατρόχιο σύστημα, ενώ έχει ήδη διαβιβάσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ τεχνικό φάκελο με την πιστοποίηση του εποχούμενου εξοπλισμού, προκειμένου η ΓΑΙΑΟΣΕ να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες έγκρισης θέσης σε λειτουργία από την ΡΑΣ».


Όπως φαίνεται -τουλάχιστον από τα έγγραφα- δεν υπήρξε… ενδιαφέρον για την δοκιμαστική λειτουργία του GSM-R, καθώς ο ΟΣΕ επανέρχεται στις 25/11/2022 – μόλις 5 μέρες πριν εκπνεύσει και η παράταση της δοκιμαστικής λειτουργίας- και με έγγραφο του καλεί την Hellenic Train ουσιαστικά να ενημερώσει το προσωπικό και να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα GSM-R ως πρώτο μέσο ενδοεπικοινωνίας αμαξοστοιχιών-εδάφους.



enikos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com