Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Επιβατική αμαξοστοιχία χτυπά και εκτροχιάζεται εμπορευματική αμαξοστοιχία στη Ρουμανία


Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα με επιβατική αμαξοστοιχία και εμπορευματική αμαξοστοιχία που μετέφερε αυτοκίνητα στη Ρουμανία, τραυματίστηκαν περίπου 12 άνθρωποι, ευτυχώς όχι σοβαρά. Το ατύχημα συνέβη στις 13 Μαρτίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Roșiori στη Νότια Ρουμανία. Η επιβατική αμαξοστοιχία φαίνεται να χτύπησε την εμπορευματική αμαξοστοιχία από πίσω. Ως αποτέλεσμα, δύο φορτηγά βαγόνια εκτροχιάστηκαν, το ένα ανατράπηκε και πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Νίκος Παπατόλιος


Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες της ρουμανικής εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας CFR SA, η επιβατική αμαξοστοιχία επρόκειτο να εισέλθει στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Roșiori. Παρά το κλείσιμο του σήματος εισόδου (κόκκινο φανάρι), ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας κράτησε το τρένο σε κίνηση. Κατά συνέπεια, χτύπησε το τελευταίο βαγόνι της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, που βρισκόταν ήδη στη γραμμή που διέσχιζε προς τον σταθμό. Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν γερανό 125 τόνων για να επαναφέρουν τα δύο βαγόνια που εκτροχιάστηκαν και ένα αναποδογυρισμένο.

Αυτοκίνητα Ford στο φορτηγό τρένο

Για την ιστορία, η επιβατική αμαξοστοιχία ανήκε στην εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων CFR SA, ενώ η DB Cargo Romania εκμεταλλευόταν την εμπορευματική αμαξοστοιχία. Επιπλέον, το επηρεασμένο εμπορευματικό τρένο φέρεται να μετέφερε αυτοκίνητα, συγκεκριμένα της μάρκας Ford. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας το επιβεβαίωσαν από νωρίς στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης. Παρά τη σύγκρουση που κατέστρεψε πολλά αυτοκίνητα, η Ford είπε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιό της, «όλα τα οχήματα υπό μεταφορά ήταν ασφαλισμένα».

Διαμάχη για την εκτίμηση του ατυχήματος

Ευτυχώς, ο αντίκτυπος αυτού του δυστυχήματος δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο αυτό στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες , το οποίο άφησε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Όπως και στην Ελλάδα, οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν ότι το ατύχημα μπορεί να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», καθώς φαίνεται ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας πέρασε κόκκινο σήμα τροχαίας όταν έπρεπε να περιμένει.

Ωστόσο, η αρχική επικοινωνία της CFR SA ανέφερε ότι η επιβατική αμαξοστοιχία έπρεπε να φρενάρει ξαφνικά και δυνατά για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την εμπορευματική αμαξοστοιχία που είχε ήδη εκτροχιαστεί μπροστά της. Η CFR πρόσθεσε ότι το ξαφνικό φρενάρισμα είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι επιβάτες.

Στο τέλος, η Ρουμανική Υπηρεσία Ερευνών Σιδηροδρόμων AGIFER διευκρίνισε ότι αυτό δεν συνέβη και ότι η επιβατική αμαξοστοιχία ευθύνεται για το ατύχημα, το οποίο ευτυχώς είχε σχετικά ελάχιστες επιπτώσεις τόσο στους επιβάτες όσο και στο φορτίο.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com