Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τέμπη: «Από τα χαλίκια μπορούμε να μάθουμε για τη έκρηξη των τρένων»

Δειγματοληψία από τα χαλίκια αλλά και από το έδαφος πάνω από το οποίο σημειώθηκε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων πήραν χθες πραγματογνώμονες - Χημικός μηχανικός ανέφερε ότι το εν λόγω δείγμα μπορεί να βοηθήσει στο να αποκαλυφθούν οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν Τέμπη 


Περισσότερες πληροφορίες από τις πραγματογνωμοσύνες που πραγματοποιούνται ήδη από χθες, Τετάρτη (29/3) στο σημείο της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη δίνει ο Κώστας Κολοβός, χημικός μηχανικός. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκαν πραγματογνώμονες της πυροσβεστικής, από το χημείο του κράτους και ειδικοί που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και αναζητούν στοιχεία που μπορεί να ρίξουν φως κυρίως για τα αίτια της έκρηξης και της μετέπειτα πυρκαγιάς που ξέσπασε και οδήγησε στον θάνατο αρκετούς από τους 57 νεκρούς των δύο τρένων.



Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σημείο του δυστυχήματος οι χημικοί από το χημείου του κράτους συνέλεξαν μικρά χαλίκια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για την έκρηξη που σημειώθηκε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κολοβό οι χημικοί μπορούν μέσα στο εργαστήριό τους, μέσα από την ανάλυση των μικρών πετρών, να καταλάβουν τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο σημείο μετά και τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. Παράλληλα, η ανάλυσή τους σύμφωνα με τον χημικό μηχανικό μπορεί να βοηθήσει στο να αποκαλυφθεί η άλλη ουσία, που απελευθερώθηκε από τη σύγκρουση.

Σε ό,τι αφορά στις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το εμπόρευμα, που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ο κ. Κολοβός υπογράμμισε ότι από τα χαλίκια μπορεί να εντοπιστεί και η ύλη που ενδέχεται να μετέφερε ή όχι το τρένο. Ο χημικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων συμπλήρωσε ότι πιθανότατα έχει γίνει δειγματοληψία και από το έδαφος και από εκεί αναμένεται να πάρουμε περισσότερες απαντήσεις για τη διαρροή των καυσίμων, αλλά και όποιων καυσίμων ενδέχεται να υπήρχαν.

Τι προκάλεσε την έκρηξη

Περισσότερα στοιχεία από το τι προκλήθηκε η έκρηξη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο και το Mega, τα πρώτα στοιχεία των πραγματογνωμόνων δείχνουν πως δεν επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι η έκρηξη σημειώθηκε λόγω του ηλεκτρικού τόξου, διότι ύστερα από έρευνα δεν βρέθηκαν αλλοιωμένα καλώδια στο σημείο.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο έχουν μπει κι άλλα δεδομένα, όπως τι ακριβώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και τα βαγόνια του Intercity 62, ενώ έρευνες γίνονται και για τις χημικές τουαλέτες, εάν δηλαδή μετέφεραν κάποιο σχετικό υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγάλη έκρηξη και την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Σημαντικός παράγοντας είναι και οι τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες όμως σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA δεν έγιναν σε όλα τα θύματα της μοιραίας αμαξοστοιχίας, παρά μόνο στους μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών.

reader.gr
sidirodromikanea.blogspot.com