Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Τέμπη: «Μπορεί να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα» λέει ο Λυκουρέζος

Βασικός άξονας της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο, θα πρέπει να είναι η σύμβαση 717 που αφορά στην τηλεδιοίηκηση και σηματοδότηση που θα έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί.

Για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη και τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, μίλησε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ενώ επεσήμανε κρίσιμα σημεία για την πορεία την ανάκρισης.

«Αυτή τη στιγμή η τραγωδία θα λειτουργήσει σαν ένα δυνατό και ανατρεπτικό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν 3 κύκλοι σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουν λεχθεί πάρα πολλά όλες αυτές τις μέρες» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι βασικός άξονας της έρευνας θα πρέπει να είναι η σύμβαση 717 που αφορά στην τηλεδιοίηκηση και σηματοδότηση που θα έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί.

Από τον σταθμάρχη στις εταιρείες και μετά στα πολιτικά πρόσωπα

«Ο πρώτος κύκλος είναι των κατηγορουμένων, του σταθμάρχη, των σταθμαρχών, των επιθεωρητών και αυτών που είναι σήμερα κατηγορούμενοι και έχουν ήδη απολογηθεί ο ένας και είναι φυλακή. Ο δεύτερος κύκλος με τον οποίο θα ασχοληθεί η ανάκριση, που θα είναι σε πολλά επίπεδα, θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των διαχειριστών και των συντηρητών του σιδηροδρομικού δικτύου. Εκείνων που εργάζονται στην ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ, διότι κάθε μέρα αποκαλύπτονται καινούρια στοιχεία που επιβάλλουν στην ανάκριση να επισημάνει τις πιθανώς ποινικές ευθύνες με μορφή ενδεχόμενου δόλου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, ό,τι διώξεις ακολουθήσουν «αύριο το πρωί», μετά την ανάκριση, θα είναι ταυτόσημες με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί σήμερα ήδη στους κατηγορουμένους», είπε αρχικά.

Ο τρίτος κύκλος έχει να κάνει με την ευθύνη πολιτικών προσώπων, κατά τον κ. Λουκουρέζο.

«Βασικός άξονας της δικαστικής έρευνας θα πρέπει να είναι η σύμβαση 717, και να ερευνηθεί και να επισημανθεί ποιοι είναι οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκε αυτή η σύμβαση για να έχουμε την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση που έπρεπε, και εάν υπήρχε, θα είναι αποτραπεί το δυστύχημα των Τεμπών. Θα διερευνούν ενδεχομένως οι προϋποθέσεις, ενδεχόμενου δόλου διαφόρων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μη υλοποίηση αυτής της συμβάσεως», συμπλήρωσε ο κ. Λυκουρέζος.
Η μη υλοποίηση της σύμβασης 711 ανοίγει θέμα για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο, «οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένας αυθαίρετος κύκλος. Θα πρέπει να διερευνηθούν και αυτές οι ευθύνες. Καταρχάς υπάρχει πολιτική ευθύνη σε επίπεδο καθαρά πολιτικής και όχι ποινικής, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανιχνευθούν οι ευθύνες. Δεν είναι αυτονόητο ότι, ό,τι προκύψει από την ανάκριση θα είναι ταυτόσημο με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί».

«Αναμφισβήτητα μπορεί να έχει και θα διερευνηθούν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενο δόλο, βαριά ή συνειδητή αμέλεια οπότε θα κριθεί εάν αυτοί οι υπεύθυνοι όφειλαν ή θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ατύχημα και θανάτους επιβατών ή βλάβη της υγείας τους από την έλλειψη της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης που οφείλεται στην μην εφαρμογή και υλοποίηση της συμβάσης 717», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω θα φτάσει μέχρι τη ρίζα του κακού»

«Καλά έκανε ο κ. Ντογιάκος και πήγε την έρευνα 17 χρόνια πίσω, αλλά μην ξεχνάμε ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχουν και οι παραγραφές. Παραγραφή για πλημμελήματα ή κακουργήματα. Εάν έχουμε κατηγορίες για ενδεχόμενο δόλο θα έχουμε παραγραφές για κακουργήματα που καλύπτουν 15-18 χρόνια»,

»Ο τρίτος κύκλος είναι η ευθύνη των πολιτικών προσώπων και των κρατικών αξιωματούχων, και να μην αποκλείεται ότι είναι ενδεχόμενο, η ανάκριση που θα γίνει σε όλο το βάθος και προς πάσα κατεύθυνση ότι μπορεί να εντοπίσει και άλλα αδικήματα, παράβαση καθήκοντος ή ενδεχομένως απιστία σε σχέση με την διαχείριση των κονδυλίων που είχαν δοθεί από την Ευρώπη ή τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Συνεπώς, το έργο της ανάκρισης ίσως είναι πολύ μεγάλο και πολυεπίπεδο. Πιστεύω θα φτάσει μέχρι τη ρίζα του κακού. Όσο είναι δυνατόν να διατυπωθούν ποινικές διώξεις για κακουργήματα ή όχι, θα υπάρξουν κι θα προχωρήσουν οι δικαστές αυτή την πρωτοβουλία», συνέχισε ο γνωστός δικηγόρος.

in.gr
sidirodromikanea.blogspot.com