Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πώς οι καταιγίδες του διαστήματος παραβιάζουν τα σήματα τρένου


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τις λειτουργίες των ηλεκτρικών τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο μία φορά κάθε μερικές δεκαετίες.

Μια νέα ανάλυση μοντελοποίησης δείχνει πώς ο καιρός στο διάστημα θα μπορούσε να κάνει πράσινα τα σήματα των τρένων του Ηνωμένου Βασιλείου όταν υποτίθεται ότι είναι κόκκινα και αντίστροφα. 

Πηγή: Space Weather

Τον Ιούλιο του 1982, τα σήματα των τρένων στη Σουηδία έσβησαν και έγιναν λανθασμένα κόκκινο . Ο ένοχος, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήταν μια διαστημική καταιγίδα που ξεκίνησε 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα (93 εκατομμύρια μίλια) μακριά.

Εκρηκτικά γεγονότα στον Ήλιο μπορούν να διαταράξουν το μαγνητικό πεδίο της Γης. Στέλνουν τεράστιες ποσότητες μαγνητισμένου ηλιακού υλικού προς τη Γη. Μια διαστημική καταιγίδα, ή γεωμαγνητική καταιγίδα, συμβαίνει όταν αυτό το υλικό διαταράσσει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρικά ρεύματα στην επιφάνεια της Γης που μπορεί να διαταράξουν τις γραμμές ηλεκτροδότησης , τους αγωγούς, τις γραμμές τρένων και πολλά άλλα.

Οι διακοπές της σιδηροδρομικής γραμμής είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές επειδή οι διαστημικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τα συστήματα ανίχνευσης που αποτρέπουν τις συγκρούσεις. Οι σιδηρόδρομοι εντοπίζουν τρένα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ρεύματα και στέλνουν σήματα στάσης σε άλλους για την αποφυγή ατυχημάτων. Αλλά όταν διαταράσσεται το μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορεί να στείλουν ψευδή σήματα για να σταματήσουν ή να φύγουν, επηρεάζοντας τις λειτουργίες και δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο το φορτίο και τους επιβάτες στο πλοίο.

Οι Patterson et al. ανέπτυξε ένα μοντέλο για να ελέγξει πόσο ισχυρή απαιτείται να είναι μια γεωμαγνητική καταιγίδα για να διαταράξει τους σιδηροδρόμους και πόσο συχνά μπορεί να συμβεί. Το μοντέλο, το οποίο προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι διαστημικές καταιγίδες επηρεάζουν τα ηλεκτρικά σήματα, βασίζεται σε δύο πραγματικές σιδηροδρομικές γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου με διαφορετικούς προσανατολισμούς και γεωγραφία.

Διαπίστωσαν ότι κατά μήκος και των δύο μοντελοποιημένων γραμμών, μια διαστημική καταιγίδα αρκετά ισχυρή ώστε να διαταράξει ένα σιδηροδρομικό σήμα εμφανίζεται περίπου μία φορά κάθε 30 χρόνια. Πιο ακραίες καταιγίδες —που αναμένεται να συμβαίνουν μία φορά κάθε 100 χρόνια— διέκοψαν σχεδόν όλα τα σήματα και στις δύο γραμμές.

Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν πόσο ευάλωτα είναι τα τρένα σε κοσμικές γεωμαγνητικές διακοπές και να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση μεταξύ των χειριστών. ( Space Weather, https://doi.org/10.1029/2022SW003385 , 2023)

— Sarah Stanley, Επιστημονική Συγγραφέας

/eos.org
sidirodromikanea.blogspot.com