Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ξύπνησε μνήμες


Η ανάρτηση μας σχετικά με τον εκτροχιασμό που συνέβη το 1999 και μας περιέγραψε ο αναγνώστης μας Ευάγγελος Μουχτάρης, έδωσε αφορμή για να ξυπνήσουν μνήμες από τραγικά συμβάντα πριν πολλά χρόνια στον σιδηρόδρομο. Ένα από αυτά, μας θύμισε ο αναγνώστης μας κ. Σωτήριος Βενέτης, είναι και το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Πλατανιάς και Πλατανόβρυσης της Δράμας.

Ως αιτία η υπερβολική ταχύτητα λόγω της απομάκρυνσης του μηχανοδηγού από το πιλοτήριο με αποτέλεσμα, η ανεξέλικτη πορεία του τρένου να προκαλέσει τον εκτροχιασμός της. Σχετικά ο αναγνώστης μας κ. Βενέτης γράφει:

 «Κύριε Γιαννακίδη, καλημέρα σας και πολλά, πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας σελίδα. Επειδή συχνά καταπιάνεστε με ιστορικά συμβάντα του σιδηροδρόμου θα ήθελα να κάνετε μια ιστορική αναδρομή στο φοβερό και τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Λευκοθέα Δράμας. ( «Σ.Ν» προφανώς ο κ. Βενέτης αναφέρεται στο συμβάν στην Πλατανόβρυση Δράμας.) Ανάμεσα στα έτη 1984 και 1985 (μπορεί και παλιότερα). Το Ganz - Mavag   σε ρόλο υπερταχείας εκτελούσε το δρομολόγιο Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Δράμας. Σε μια στροφή κοντά στον Σ.Σ. Λευκοθέας η Ganz - Mavag εκτροχιάζεται εξαιτίας υπερβολικής ταχύτητας και βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τη γραμμή. Τα τότε δημοσιεύματα μιλούσαν για αμέλεια του μηχανοδηγού, για υπερβολική ταχύτητα (90 χλμ/ώρα) ενώ κάποιοι έλεγαν ότι ο μηχανοδηγός βρισκόταν στο μπαρ του τρένου. Το κουφάρι του 1ου βαγονιού βρισκόταν για πολλά χρόνια εκεί που είναι ο χώρος αποθήκευσης στρωτήρων, μετά τη διαλογή Θεσσαλονίκης, δεξιά πηγαίνοντας για Αθήνα. Συνέπεια του δυστυχήματος ήταν να αποσυρθούν οι εξαιρετικές Ganz - Mavag από υπερταχείες και να αντικατασταθούν από τα ελκόμενα  500 και όχι από Αθήνα . Εάν βρείτε κάποιους που να θυμούνται το δυστύχημα κάνετε κάποιο αφιέρωμα σε κάποια ανάρτησή σας. Σας ευχαριστώ.»
Μετά τιμής
 Σωτήριος Βενέτης.

Τα «Σ.Ν» ψάχνοντας στοιχεία για το συμβάν, βρήκαν  δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης, τα οποία δημοσίευσε το blog Amnizia.org και τα οποία παραθέτουμε.  



/sidirodromikanea.blogspot.com