Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου


Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των σιδηρόδρομων, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών προχώρησε στη δήλωση αυτή μετά από την πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου Ασφαλείας Σιδηροδρόμων, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με όρους απόλυτης ασφάλειας», δήλωσε. «Την επόμενη Τετάρτη εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για τη λειτουργία των τρένων, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη ανάπτυξη σε περίπου 25 ημέρες, πριν από το Πάσχα», πρόσθεσε.

«Κρίναμε σκόπιμο ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να υπάρξει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο το οποίο και θα περιλαμβάνει όλους τους δημόσιους εκείνους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσης –δηλαδή την ελληνική αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και τον λειτουργό του δικτύου, δηλαδή την Hellenic Train», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε, αφενός να επιτηρήσουμε καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας, και αφετέρου να προχωρήσουμε με πολύ γοργά βήματα στην αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου έτσι ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού, απέναντι σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για θέματα ασφαλείας, όπως η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας και επισήμανε πως υπάρχει ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση κρίσεων, το οποίο έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

«Το σύστημα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα. Προκύπτει από όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είναι υπαρκτή, πραγματική και ακόμη και σήμερα όλες οι διαδρομές γίνονται με αυτόματες χαράξεις. Δυστυχώς, θα μου επιτρέψετε να πω, με περισσή υποκρισία και καθόλου αίσθημα ευθύνης, ορισμένοι διακινούν ότι δεν υπάρχει καθόλου τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Το κέντρο ελέγχου της Λάρισας είναι ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο αφορά περίπου 8,5 χλμ της διαδρομής, είναι λειτουργικός πίνακας, τον οποίο και εγώ είδα σε αυτοψία είδα και χρησιμοποίησα και λειτουργούσε και την κρίσιμη νύχτα», ανέφερε.

.topontiki.gr
sidirodromikanea.blogspot.com