Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Από το αρχείο μας: Τραίνο στην Ήπειρο;


Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων διαβιβάστηκε από το ΥΠΕ- ΧΩΔΕ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του τμήματος Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα της σιδη­ροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα. 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα δη­μοσιοποιήσει το χράκελο της ΜΠΕ και στη συνέχεια θα αποστείλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τις γνωμοδοτήσεις και προτάσεις του κοινού και των φορέ­ων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση έ­γκρισης των περιβαλλοντικών ό­ρων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ακολουθηθεί για το τμήμα Καλαμπάκα - Ιωάννινα. Η σι­δηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα αποτελεί τμήμα του Αδριατικού διαδρόμου, ενός από 30 άξονες προτεραιότη­τας που περιλαμβάνονται στο Ευ­ρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης συγκεκριμέ­νων μεταφορικών αξόνων που ακο­λουθεί, έχει επισημάνει τη στρατη­γική σημασία του διαδρόμου της Αδριατικής. Η ανάπτυξη συστήματος συνδυασμένων μεταφορών στο διάδρομο Αδριατικής θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικό­τητας των μεταφορών μεταξύ Ελ­λάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η σιδηροδρομική γραμ­μή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγου­μενίτσα θα δημιουργήσει μια υψη­λής ποιότητας και περιβαλλοντικά φιλική ‘γέφυρα’ χερσαίων μεταφο­ρών μεταξύ του λιμανιού της Ηγου­μενίτσας και της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης που επιτρέπει τη διακίνηση εμπο­ρευμάτων και ανθρώπων με σύγ­χρονες Ευρωπαϊκές προδιαγρα­φές. Ο Υφυποϋργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης μετά την ε­ξέλιξη αυτή δήλωσε: 
Ή προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών α­ποτελεί προτεραιότητα της συγκοι­νωνιακής πολιτικής στη χώρα μας και διεθνώς. Οι σιδηροδρομικές με­ταφορές αποτελούν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο διακίνη­σης προσώπων και αγαθών, συνει­σφέροντας αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και μειώνοντας τις ρυπογόνες εκ­πομπές των βαρέων οχημάτων. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπεί­ρου αποτελεί έργο μεγάλης σημα­σίας για την αναπτυξιακή προοπτι­κή της Περιφέρειάς μας. Σε συν­δυασμό με τα υπόλοιπα μεγάλα συ­γκοινωνιακά έργα στην περιοχή τα οποία κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Εγνατία Οδό, την Ιόνια Οδό, τον οδικό άξονα Ε-65, την επέκτα­ση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Η­γουμενίτσας, που προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, θα δημιουργηθεί έ­να ευρύ πλέγμα συγκοινωνιακής υ­ποδομής, το οποίο θα αναδείξει τα Ιωάννινα σε συγκοινωνιακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ”.


"Σιδηροδρομικά Νέα" Έντυπη έκδοση Νοέμβριος 2007

Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com