Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Επανεκκινεί ο σιδηρόδρομος μετά τα Τέμπη; Στον αέρα η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη


Όσο το σύστημα GSMR παραμένει ανενεργό στους συρμούς, τόσο η επιστροφή των τρένων στις ράγες για τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη παραμένει στον αέρα.

Στον αέρα παραμένει η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, οι οποίοι έχουν «κατεβάσει ρολά» μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

«Εναπόκειται στην ταχύτητα που ο ΟΣΕ θα προχωρήσει αυτή τη διαδικασία με τους πομπούς ούτως ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα και 1η Απριλίου να έχουμε ξανά τα τρένα στις ράγες» ανέφερε στο Open ο εργαζόμενος της Hellenic Train και γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσιούκης.

Ο σταθμάρχης Γιάννης Κοκκινάκης, ανέφερε: «Τα μηχανοστάσια έχουν πάρει φορητά GSMR ώστε να έχουν επικοινωνία με τον σταθμάρχη και τα τρένα μεταξύ τους».

Το GSMR αν και έχει ήδη τοποθετηθεί σε αρκετούς συρμούς μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε λειτουργία. Το συγκεκριμένο σύστημα μέχρι σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά για επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και όχι για εκείνη μεταξύ σταθμών και συρμών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μανώλης, μέλος ΔΣ Σωματείου Μηχανοδηγών, σημειώνει: «Εμάς μας νοιάζει να υπάρχει ένα οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας, πιστοποιημένο, το οποίο θα μας εξασφαλίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την επικοινωνία είτε με ένα άλλο τρένο, είτε με τους σταθμούς».

Ο ΟΣΕ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να πιστοποιήσει φορητές συσκευές GSMR για τους συρμούς, με την Αρχή να απαντά πως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, σημειώνει: «Όταν η εθνική αρχή απαξιώνεται και αποκλείεται από το συντονισμό της επανέναρξης των δρομολογίων είναι αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθεί ασυνεννοησία και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρόμου».

«Δεν ξεκινάμε μέχρι νεωτέρας» λέει στέλεχος του ΟΣΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN και μαρτυρία κορυφαίου στελέχους του ΟΣΕ, τα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται στον... αέρα!

«Δεν ξεκινάμε μέχρι νεωτέρας» ανέφερε το στέλεχος του ΟΣΕ, και ο λόγος είναι τα πολλά σημεία της επίμαχης γραμμής που παραμένουν «τυφλά» και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Το πρόβλημα αναφέρθηκε από τους μηχανοδηγούς, οι οποίοι αν δεν λυθεί, δεν διατίθενται να μπουν στα τρένα.

Χθες μάλιστα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν έδωσε άδεια για τη χρήση των ασυρμάτων, σε κάποια από αυτά τα τυφλά σημεία, όπως είναι οι σήραγγες, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες αποκαταστάθηκε ο φωτισμός στη σήραγγα του Πλαταμώνα, αλλά όχι σε αυτή των Τεμπών...

Οι αρμόδιοι αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και ως εκ τούτου είναι άγνωστο αν τελικά τα δρομολόγια πραγματοποιηθούν στην ώρα τους.

newsbomb.gr
sidirodromikanea.blogspot.com