Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ: “Με την τηλεδιοίκηση το ανθρώπινο λάθος θα είχε αποφευχθεί”


"Έχουν πάρει μια συνομιλία που έγινε στις 23:10 και μετά έχουν κολλήσει μια συνομιλία που έγινε στις 17:30 το απόγευμα" ανέφερε σχετικά με τους διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη επιχείρησε να διαφωτίσει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης, υπογραμμίζοντας πως αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Τσικαλάκης, τόνισε πως «στη Λάρισα αυτήν την στιγμή, οι πίνακες δεν είναι σε λειτουργία».

Περαιτέρω, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ διαχώρισε την τηλεδιοίκηση από τα υπάρχοντα τοπικά συστήματα χειρισμού των σταθμών λίγο μετά τις δηλώσεις Γεραπετρίτη που ανέφερε ότι «λειτουργούσε πλήρως» η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, τη νύχτα του μοιραίου δυστυχήματος.

«Τηλεδιοίκηση σιδηροδρομικά είναι στο τελείωμα του σταθμού του Δομοκού έως και το Πλατύ. Αυτό είναι η τηλεδιοίκηση της Λάρισας. Στη Λάρισα αυτήν την στιγμή, το σύστημα τηλεδιοίκησης, κάποια κομμάτια λειτουργούν κάποια όχι, οι πίνακες δεν είναι σε λειτουργία. Αυτό που έχει η Λάρισα είναι τοπικός χειρισμός του σταθμού, δηλαδή έχει δύο χλμ. νότια προς την Αθήνα και άλλα 4 – 5 προς βόρεια, Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ: “Μιλάμε για τοπικό χειρισμό και όχι ολοκληρωμένη τηλεδιοίκηση”

«Μιλάμε για ένα σύστημα τοπικού χειρισμού στο επίπεδο των 10 – 11 χλμ. Σε αυτά τα 11 χλμ, το επίμαχο κλειδί που άλλαξε την πορεία της αμαξοστοιχίας είναι εντός του πίνακα αυτού, δηλαδή το βλέπει ο σταθμάρχης. Δηλαδή, αν παρακολουθούσε σωστά τον πίνακα θα καταλάβαινε ότι το τρένο έχει μπει στην γραμμή καθόδου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«(…) Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι κάποιος έκανε λάθος και αντί να το βάλει στην ανόδου, το έβαλε στην καθόδου. Και αυτό το λάθος μπορεί να το κάνει μόνο ένας άνθρωπος, ο υπεύθυνος του χειρισμού, ο σταθμάρχης. Από την στιγμή που του μπήκε σε λάθος γραμμή, θα μπορούσε να το διορθώσει» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση, και μετά τα 4 – 5 χλμ. θα το έβλεπε. (…) Το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως θα πρέπει «να δούμε ολόκληρη τη συνομιλία από 2 ώρες πριν μέχρι 2 ώρες μετά. Όλα όμως, όχι τα μονταρισμένα που διαρρέονται. Δηλαδή, έχουν πάρει μια συνομιλία που έγινε στις 23:10 και μετά έχουν κολλήσει μια συνομιλία που έγινε στις 17:30 το απόγευμα. Δηλαδή η επίμαχη συνομιλία που μιλάει για τα σουβλάκια και για τις κυρίες που κάνουν την πλάκα μεταξύ τους, είναι στις 17:30 το απόγευμα», υπογράμμισε με νόημα.

dikastiko.gr
sidirodromikanea.blogspot.com