Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Πανεθνική απεργία στη Γαλλία: Παραλύει το οδικό, εναέριο και σιδηροδρομικό δίκτυο

Χιλιάδες πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους ένα 24ωρο μετά την ομιλία Μακρόν που επιμένει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Σε απεργιακό κλοιό και σήμερα η Γαλλία με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις από την πλατεία της Βαστίλης, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» προσθέτοντας ότι, στην πανεθνική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα, αναμένονται μεγάλα προβλήματα στο οδικό, σιδηροδρομικό και εναέριο δίκτυο.

Λόγω της σημερινής απεργίας δεν θα λειτουργήσουν ο σιδηρόδρομος, οι αερομεταφορές, τα σχολεία, οι αποθήκες πετρελαίου και ο τομέας καθαριότητας.

Η σημερινή 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα αποτελεί συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που από τον Ιανουάριου καταγράφουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας 20ετίας φέροντας σε δεινή θέση την κυβέρνηση των Παρισίων.

Οι Γάλλοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση που αυξάνει κατά δύο έτη -από τα 62 στα 64- το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η απόφαση Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της χώρας - με την ενεργοποίηση του άρθρου 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος- παρακάμπτοντας την εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία, πυροδότησε αντιδράσεις.

Από χθες το βράδυ, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται όπως και τις προηγούμενες ημέρες σε αναβρασμό.

Στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso», στη Fos-sur-Mer (στην περιοχή της Μασσαλίας) οι απεργοί περιφρούρησαν χτες την απεργία τους καθώς στα διυλιστήρια οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

«Η μεγαλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον Μακρόν είναι η παρουσία εκατομμυρίων πολιτών στους δρόμους», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου «CGT», Φιλίπ Μαρτινέζ.

Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή τηλεοπτική ομιλία του , ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθώς την θεωρεί αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα του.


«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε εμένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

Την χθεσινή ομιλία του Γάλλου προέδρου παρακολούθησαν δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

protothema.gr
sidirodromikanea.blogspot.com