Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Τούνελ απαρχαιωμένα, σταθμοί ρημαγμένοι, σήραγγες χωρίς ασφάλεια: Αυτοψία στον Άγιο Στέφανο


Οι εικόνες εγκατάλειψης χρόνων στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πολλές. Νέα αυτοψία του OPEN αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση που επικρατεί κοντά στον Άγιο Στέφανο. Τούνελ απαρχαιωμένα στάζουν νερά λόγω διάβρωσης. Καθημερινά περνούν από εκεί δεκάδες αμαξοστοιχίες.

Στάζει ασταμάτητα νερό η σήραγγα που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από τον σταθμό του Αγίου Στεφάνου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η σήραγγα θεωρείται απαρχαιωμένη καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει.

«Υπάρχει μια διάβρωση της οροφής, που λογικά θα φύγουν και κάποια κομμάτια στη γραμμή. Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτό που έχουμε πει τόσες πολλές φορές, είναι η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ηλεκτρολόγοι από Πύργο μέχρι Οινόη, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με αυτό το έργο και όχι μόνο με τα τούνελ», δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN ο Παντελής Μπαριανός, αντιπρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ.

Εκτός λειτουργίας πυρασφάλεια και εξαερισμός

Εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής. Μέσα σε τούνελ, που δείχνει το OPEN στην αυτοψία του, δεν λειτουργεί η πυρασφάλεια ούτε εξαερισμός αλλά ακόμα και οι «κυνηγοί του χαλκού» έχουν σπάσει τα σιδερένια προστατευτικά για να πάρουν τα καλώδια.

Οι πινακίδες σήμανσης των συρμών είναι γεμάτες σκουριά, αυτοκίνητα καμένα δίπλα στις γραμμές του τρένου ενώ οι στοίβες από τους στρωτήρες δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ και εγκαταλείφθηκαν στη μέση του πουθενά.

Δεν λειτουργεί η φωτοσήμανση

Εκτός από το κατεστραμμένο δίκτυο της τηλεδιοίκησης στις Αφίδνες δεν λειτουργεί ούτε η φωτοσήμανση καθώς τα καλώδια είναι κομμένα.

«Εδώ δεν λειτουργεί η φωτοσήμανση εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί. Αν ήταν τα φανάρια σε λειτουργία έπρεπε να ήτανε πράσινα, τώρα είναι μόνιμα κόκκινα γιατί έχουνε κλέψει και τα καλώδια που είχανε κλέψει στο Σκα και γίνεται αυτό το πράγμα. Θα τα φτιάχνανε...», δηλώνει εργαζόμενος στον ΟΣΕ.

ethnos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com