Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Επιτέλους και δυτικά επεκτάσεις του Μετρό


Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ΑΚΤΩΡ για τις πρόδρομες εργασίες για την επέκταση στα δυτικά για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Αττικό Μετρό. Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2019 και προχθές πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με την προκήρυξη τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε 24 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.
Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία». Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα.

Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ο διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση με συμφωνία – πλαίσιο της σύμβασης κατασκευής έργου, με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες, συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και διερεύνηση δικτύων Ο.Κ.Ω., της βορειοδυτικής επέκτασης τού Μετρό Θεσσαλονίκης» και περαιτέρω, στη σύναψη με τον επιλεγέντα ανάδοχο των επιμέρους συμβάσεων εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και εργασιών.

otavoice.gr
sidirodromikanea.blogspot.com