Ποιοι μπαίνουν στο “κάδρο” των ερευνών. Ο ρόλος της Αρχής και της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η αναβάθμιση με τον ορισμό ειδικών εφετών ανακριτών.
Σε νέες διαστάσεις μπαίνει η υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη μετά και τον ορισμό των ειδικών εφετών ανακριτών, που αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, αλλά και την έρευνα που διατάχθηκε από την Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στο “κάδρο” των ερευνών μπαίνουν άμεσα οι 3 νέοι κατηγορούμενοι – ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και οι δύο σταθμάρχες που έφυγαν νωρίτερα – οι οποίοι θα κληθούν σε απολογία τις επόμενες ημέρες από τον εφέτη ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες απαγγελίες διώξεων.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των 21 εφετών ορίστηκαν ως τακτικός ανακριτής εφέτης ανακριτής ο Σωτήρης Μπακαΐμης και αναπληρώτρια η Σοφία Λυμπεριάδου.
Πρόκειται για έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς με νομική κατάρτιση οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν “φως” στα αίτια της τραγωδίας και να αποδώσουν ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και το σχετικό αίτημα επιχειρηματολόγησε υπέρ του ορισμού έμπειρων δικαστικών λειτουργών για τις ανακρίσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών και η ανακρίτρια του πρώτου βαθμού (Πρωτοδικείου) που χειρίστηκε έως σήμερα τις ανακρίσεις, προχώρησε με επιτυχία τις έρευνες με ταχύτατους ρυθμούς και σε βάθος.
Το έγγραφο Δασκαλόπουλου και οι νέες διώξεις
Με έγγραφό του ο κ. Δασκαλόπουλος ζητούσε συγκεκριμένα τη σύγκληση για να οριστούν ένας εφέτης ανακριτής και αναπληρωτής του ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291) περί διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».
Οι νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν την Πέμπτη από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος του επιθεωρητή του ΟΣΕ, ο οποίος τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη, καθώς και σε βάρος των δύο σταθμαρχών που έπρεπε να βρίσκονται στη βάρδια τους στο σταθμό της Λάρισας μέχρι τις 11 το βράδυ του μοιραίου δυστυχήματος, αλλά αποχώρησαν νωρίτερα.
Οι διώξεις ασκήθηκαν από την αρμόδια ανακρίτρια που ερευνούσε την υπόθεση μετά και την παράδοση την Τετάρτη των σχετικών πορισμάτων από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Ειδικότερα, τα τρία αυτά πρόσωπα κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.
Τέμπη: Η έρευνα της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Σε μία νέα κίνηση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος προχώρησε ο έμπειρος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που προκάλεσε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με εντολή του κ. Βουρλιώτη, θα διερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσων εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η εντολή αφορά τον έλεγχο για τα υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν θέση ευθύνης σε ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train, ενώ θα ελεγχθούν και όλοι οι συμβαλλόμενοι στις συμβάσεις καθώς και οι εργολάβοι που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων.
Αν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστωθεί οτιδήποτε το οποίο δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τότε θα διερευνηθεί περαιτέρω για το εάν εμπλέκονται σε δωροδοκίες και άλλα ποινικά κολάσιμα αδικήματα. Σημειώνεται πως αν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Τέμπη: Η παράλληλη έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας
Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης κινητοποιήθηκε μετά την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για κατά απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση όλων των συμβάσεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών συμβάσεων που καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε τις έρευνες για τα έργα σε τρεις εισαγγελείς.
-Τον εισαγγελέα εφετών Μιχάλη Μιχαλόπουλο που θα είναι και ο επικεφαλής του εισαγγελικού κλιμακίου και
-Τους εισαγγελείς Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου η οποία στο παρελθόν είχε χειριστεί τις έρευνες για τη σύμβαση 717 του 2014, σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, που δεν υλοποιήθηκε και υπογράφηκε συμπληρωματική με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί.
Η έρευνα της εισαγγελέως Αθανασίας Βλάχου για τη σύμβαση 717 αφορούσε σε ζημιά του δημοσίου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις καθυστερήσεις των έργων, με βάση το αδίκημα της απιστίας, αλλά αρχειοθετήθηκε το 2021 γιατί σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία, κατέληγε ότι δεν προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου.
dikastiko.gr
sidirodromikanea.blogspot.com