Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση μνήμης στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στη Θεσσαλονίκη, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ
Λίγο μετά τις 11:30, ξεκίνησε η σιωπηλή πορεία μνήμης με σύνθημα «ποτέ ξανά», από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό. Πλήθος κόσμου κρατούσε λευκά μπαλόνια στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα «Ποτέ ξανά».
Η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Συγκίνηση στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό
Στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εκεί, δεκάδες πολίτες άφησαν κεράκια και λουλούδια στις ράγες των τρένων, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 50.000 Εβραίων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο Άουσβιτς.
Το πρώτο λουλούδι άφησε συμβολικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σακελλαροπούλου: τιμούμε τα θύματα του ναζισμού και συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους,
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η κα Σακελλαρόπουλου ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών.
«Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με συναισθήματα βαριάς συντριβής, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την μνήμη ενός από τα πιο επαίσχυντα και οδυνηρά γεγονότα του 20ου αιώνα», ανέφερε αρχικά η κα Σακελλαροπουλου.
Αναφερόμενη στην πορεία μνήμης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, ενός τόπου εξευτελισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων Εβραίων, οι συμμετέχοντες της πορείας μνήμης, πορεύθηκαν σιωπηλοί, έως τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου αναχώρησε η πρώτη αμαξοστοιχία για το στρατόπεδο εξόντωσης χιλιάδων Εβραίων.
«Ήταν μόνο μια από τις πολλές που μετέφεραν σταδιακά και υπό άθλιες συνθήκες σε βαγόνια μεταφοράς ζώων περίπου 46.000 Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης. Εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες για να προβάλλονται έστω και με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων, γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν την ιστορία της πόλης», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα. «Με την πορεία μνήμης τιμούμε τα θύματα του ναζισμού και συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες, κάνοντας πράξη το πανανθρώπινο σύνθημα ποτέ ξανά».
Σχοινάς: Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας
«Δεν επαναπαυόμαστε. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας. Θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τους Εβραίους, ανά την Ευρώπη, που αντιστάθηκαν», διεμήνυσε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Παράλληλα ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «πεποίθηση και στόχος μου είναι τοποθεσίες όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, και όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα δεσπόζει σύντομα εδώ, να γίνουν μέρος του Δικτύου αυτού και να αναδειχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όσους χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Πρέσβης ΗΠΑ: Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό
«Ας δουλέψουμε μαζί για να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη και να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Όπως είπε, οι φρικαλεότητες των ναζί και τα όσα πέρασαν οι Εβραίοι δεν πρέπει να ξεχαστούν ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «το ελληνικό φιλότιμο δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε».
Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη έχασε ένα τμήμα της ταυτότητάς της
Αναφερόμενος στη θηριωδία του Ολοκαυτώματος ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «η Θεσσαλονίκη ακρωτηριάστηκε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Έχασε ένα τμήμα της ταυτότητάς της. Υπήρξε θύμα του πλέον βάναυσου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
«Μας ενώνει η μακρά συνύπαρξη στην πνευματική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή της πόλης. Μας ενώνει η πίστη σε κοινές αρχές και αξίες. Μας ενώνει κοινό χρέος. Μνήμης και τιμής», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε.
Μας ενώνει ταυτόχρονα η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στο ίδιο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε ο πρώτος συρμός. Για να λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού. Ως φάρος που θα φωτίζει και θα οδηγεί το δρόμο του μέλλοντος»
Ζέρβας: Είμαστε κοντά σε λύση για την πλατεία Ελευθερίας
«Αν η Θεσσαλονίκη είναι πόλη πλουραλιστική και ανοιχτή το οφείλουμε και στους Εβραίους συμπολίτες μας» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος σε λίγα χρόνια θα είναι γεγονός, αφού ήδη μπήκαν τα πρώτα μηχανήματα στον χώρο ανέγερσής του και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Παράλληλα μίλησε και για την πρωτοβουλία του δήμου να μετονομαστεί ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης σε «Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Αναφορικά με την πλατεία Ελευθερίας ο κ. Ζέρβας επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία πάρκου μνήμης και σημείωσε πως «είμαστε κοντά σε λύση» σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό.
Τζιτζικώστας: Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο τέρας της μισαλλοδοξίας
«Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο τέρας της μισαλλοδοξίας», διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ αναφερόμενος στα θύματα του Ολοκαυτώματος έκανε λόγο για «απάνθρωπο έγκλημα».
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη, στην αποδοχή της πρότασης από την πλευρά του δήμου για μετονομασία κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων, ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε τη δέσμευσή του για μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης.
Σαλτιέλ: 50.000 άνθρωποι πλήρωσαν εισιτήριο για να μπουν σε τρένα που θα τους οδηγούσαν στον θάνατο
«50.000 άνθρωποι πλήρωσαν εισιτήριο για να μπουν σε τρένα που θα τους οδηγούσαν στον θάνατο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ τονίζοντας πως «η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχασε το 97% των μελών της».
Ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουν όλοι να αποδέχονται τους άλλους ανθρώπους, αφού όπως είπε, δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία, εξακολουθούν να υφίστανται.
Μπουτάρης: Ονειρεύομαι την εποχή που δεν θα χρειάζεται πια πορεία μνήμης
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε πως την αφιερώνει στη μνήμη του Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Εβραίος που εξελέγη δήμαρχος στην Ελλάδα και έφυγε από τη ζωή στις 17 Φεβρουαρίου 2023.
Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την καθιέρωση της πορείας μνήμης και σημείωσε πως «δεν είναι μια εκδήλωση για ή από τους Εβραίους, τους Εβραίους της πόλης. Είμαστε ήδη εκτεθειμένοι στους συμπολίτες μας με τη συμπεριφορά μας. Είναι μια εκδήλωση για τους σημερινούς Σαλονικιούς».
«Ονειρεύομαι την εποχή που δεν θα χρειάζεται πια πορεία μνήμης. Ονειρεύομαι την εποχή που δεν θα είναι αξιομνημόνευτη η εκλογή ενός Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα», υπογράμμισε επίσης ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ολοκαυτώματος αλλά και για τους νεκρούς της Τραγωδίας των Τεμπών.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές των κομμάτων, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.
Την πορεία διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
.thestival.gr
sidirodromikanea.blogspot.com