Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Θεσσαλονίκη: Η ξεχασμένη φιέστα του «Ασημένιου Βέλους» στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.


Είναι γνωστό ότι την 1η Μαρτίου ο πρωθυπουργός επρόκειτο να έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου, μεταξύ άλλων, είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος.

Γράφει ο Σαλονικιός

 Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάτης επρόκειτο να παρουσιάσει τη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής από το Πλατύ έως την Ειδομένη και να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα αυτό θα ήταν πλήρως λειτουργικό στο σύνολο της γραμμής από το προσεχές καλοκαίρι και μετέπειτα. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών λίγες ώρες νωρίτερα ματαίωσε την επίσκεψη και μαζί και άλλη μία από τις πολλές επικοινωνιακές φιέστες στις οποίες έχουν επιδοθεί όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις.

Τελευταία ανάλογη, στον ίδιο μάλιστα χώρο, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης είχε λάβει χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, συνέπιπτε με τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Εκείνη την ημέρα λοιπόν, έγινε εν χορδαίς και οργάνοις, η επίσημη πρεμιέρα του περίφημου «Ασημένιου Βέλους», του τρένου της ιταλικής «Ferrovie dello Stato» το οποίο θα πραγματοποιεί μελλοντικά το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισήμισι ώρες. Η φιέστα περιελάμβανε ένα σύντομο δρομολόγιο από την Θεσσαλονίκη ως την Κατερίνη. Επιβάτες ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιταλός πρέσβης Λουίτζι Μάρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, στελέχη του μητρικού ομίλου FS Italiane και δημοσιογράφοι.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει λίγο πριν από την επιβίβασή του στο “Ασημένιο Βέλος” ο Μαυραγάνης είχε πει ότι «είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή για λόγους ουσίας, αλλά και για λόγους συμβολισμού, γιατί για την κυβέρνησή μας, πρόταγμα είναι ο άνθρωπος. Είναι γεγονός ότι αυτό το νέο τρένο δείχνει προς τα πού θα κινηθεί ουσιαστικά η εξέλιξη του σιδηροδρόμου μαζί με τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία περίοδο των δύο ετών”. Είχε προσθέσει επίσης ότι “στο τέλος του χρόνου περίπου θα παραδοθεί και το τελευταίο σκέλος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε πλήρη ηλεκτροδότηση, ούτως ώστε να υπάρχει η ευχέρεια οι πολίτες να κάνουν το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες”.

Από την πλευρά του, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Τσαλίδης είχε πει ότι “το τρένο θα αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα στο τμήμα Κατερίνη - Πλατύ, η οποία θα είναι 200 χλμ/ την ώρα”, συμπληρώνοντας πως “τα εννέα βαγόνια του «Ασημένιου Βέλους» θα διαγράψουν μόνιμη πορεία επί ελληνικού εδάφους όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λιανοκλαδίου-Δομοκού, μήκους 52 χιλιομέτρων, εξέλιξη που αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”.

Όπως θα παρατηρήσατε ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός, ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκαναν την παραμικρή αναφορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης καθώς και στο σύστημα ETCS (σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών), ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των δρομολογίων. Το θεώρησαν περιττό; Δεν γνώριζαν ότι το έργο της τοποθέτησης αυτών των συστημάτων είχε βαλτώσει ήδη από το 2016; Ή μήπως, επειδή το γνώριζαν, απέφυγαν οποιαδήποτε νύξη; Άγνωστο.

Εκείνη, πάντως, που δεν απέφυγε τότε, να πει τα πράγματα με το όνομά τους ήταν η Hellenic Train. Οι Ιταλοί, λίγες ημέρες μετά τη φιέστα για το “Ασημένιο Βέλος” και με αφορμή επικριτικά δημοσιεύματα για την επιστροφή του στην Ιταλία, εξέδωσαν ανακοίνωση στις 20 Σεπτεμβρίου στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι “η κυκλοφορία του τραίνου ξεκινά με το τέλος των έργων της υποδομής - ηλεκτροκίνηση και ETCS”. Ήταν λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση των έργων και της τηλεδιοίκησης όπως και του συστήματος ETCS για να κινηθούν με ασφάλεια τα τρένα. Προσοχή! Η ολοκλήρωση στο σύνολο της γραμμής και όχι σε ποσοστό 62% ή 75% όπως ανοήτως ερίζουν η νυν και η προηγούμενη κυβέρνηση.

makthes.gr
sidirodromikanea.blogspot.com