Τι αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου;
Νέα στοιχεία φέρνει στο φως το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής με θέμα του αναφορικά με τις παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 που αφορούσε στην ανάταξη και λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης αποδείχθηκαν μοιραίες.
Κι αυτό γιατί τα συστήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS θα αποτελούσαν δικλείδες ασφαλείας που θα απέτρεπαν το ανθρώπινο λάθος.
Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Βήματος αναλύεται βήμα-βήμα η πορεία του έργου και το «γαϊτανάκι» των παραλείψεων και καθυστερήσεων.
Διαδοχικές κυβερνήσεις, διοικήσεις του ΟΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, συνδικαλιστές ακόμη και η δικαιοσύνη γνώριζαν ότι ο σιδηρόδρομος βούλιαζε σε βαθιά παρακμή και κανένας δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 57 ανθρώπινες ζωές.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λάππας φέρνει στο φως την τελευταία επιστολή που είχε στείλει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στον ΟΣΕ, πριν από περίπου ένα χρόνο, με την οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ατυχήματα στο Λιανοκλάδι και τη Τιθορέα.
«Αυτόν θα φυλάω;»
Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος ήταν κόλαφος στην κατάθεση του ενώπιον της ανακρίτριας.
Αποκάλυψε ότι ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης όντας άπειρος και επιπόλαιος όπως τον χαρακτήρισε τα είχε χαμένα και δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο άλλος σταθμάρχης της Λάρισας, ο παλιός και έμπειρος είχε αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η βάρδια του.
«Όταν αναχώρησε το τρένο από το Παλαιοφάρσαλο, μίλησα με το σταθμάρχη Λάρισας Β.Σ. Ο Β.Σ είναι άπειρος και υπάρχει μια δυσκολία στην συνεργασία όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην κυκλοφορία. Αφού μίλησα μαζί του μετά από λίγο κάλεσα τον Π. στο κινητό του περί ώρα 22:45 και τον ρώτησα που βρίσκεται και μου απάντησε ότι είχε φύγει. Και τον ρώτησα γιατί έφυγε και μου απάντησε “Πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;”»..
Σε ερώτηση της ανακρίτριας για το πόσοι σταθμάρχες υπηρετούν σε κάθε βάρδια ο Γιώργος Ζήνδρος απάντησε πως τα τελευταία χρόνια στη νυχτερινή βάρδια υπάρχει μόνο ένας σταθμάρχης.
«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένας σε κάθε βάρδια, διότι δεν υπήρχε προσωπικό. Μετά την πρόσληψη των νέων συναδέλφων και την πιστοποίηση τους περί τα τέλη Γενάρη εργάζονται δύο σταθμάρχες στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια και ένας στην νυχτερινή».
Όμως, στα φύλλα παρουσίας των σταθμαρχών με τις μηνιαίες βάρδιες, είναι ξεκάθαρο, όπως αποκάλυψε το MEGA, ότι για μία ώρα, τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου οι σταθμάρχες θα έπρεπε να ήταν τρεις.
Στην κατάθεση του, ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων υποστήριξε ότι ο ηλεκτρικός πίνακας ελέγχου κυκλοφορίας στο σταθμαρχείο της Λάρισας βρισκόταν σε λειτουργία από τις αρχές Νοεμβρίου του 2022.
«Όταν ήρθα στη Λάρισα το 1994 ο πίνακας κυκλοφορίας υπήρχε ήδη. Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια δεν δουλεύει γιατί ήταν χαλασμένος και κυκλοφορία γινόταν με τους κλειδούχους. Είναι σε λειτουργία τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες από αρχές Νοεμβρίου του 2022».
Τι έλεγαν οι ιθύνοντες του ΟΣΕ έναν χρόνο πριν;
Στο συνέδριο υποδομών και μεταφορών πέρυσι τον Ιούνιο ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ διαβεβαίωναν ότι τα πράγματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο κυλούσαν ομαλά και ότι η τηλεδιοίκηση θα έμπαινε σε ισχύ από τα τέλη του 2022.
Ο Dario Lo Bosco, πρόεδρος ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 01/06/2022 ανέφερε στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών: «Με τον πρόεδρο τον Σπύρο Πατέρα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έναν στρατηγικό στόχο να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια άτομα τουρίστες συνοδεύοντας τους από το σπίτι τους μέχρι τον τελικό τους προορισμό και παρακολουθώντας όλη την πορεία τους στα κρίσιμα σημεία».
Ο Σπύρος Πατέρας, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, στις 01/06/2022 δήλωνε: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ στον κεντρικό άξονα από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και τον Προμαχώνα για να παραδοθεί μέσα στο 22 η τηλεδιοίκηση σε λειτουργία και να προχωρήσουμε και την εγκατάσταση του RTMS».
znews.gr
sidirodromikanea.blogspot.com